Thu. Oct 29, 2020
ћирилица /латиница

Немају ни времена ни новца за набавку заштитне опреме за изборе

Извор: Независне

Централна изборна комисија (ЦИK) БиХ обавијестила је дописом све локалне заједнице у Босни и Херцеговини да имају обавезу да обезбиједе маске и дезинфекциона средства као и осталу заштитну опрему неопходну за гласање у условима пандемије ковида-19, међутим проблем је што многе, поготово веће изборне јединице то неће моћи испоштовати, како због недостатка новца, тако и због обавезе спровођења тендера за набавку те врсте опреме, за који нема времена.

Оно што је занимљиво јесте да су локалне заједнице, али и институције БиХ и ентитета практично игнорисале овај допис ЦИK-а, јер иако је писмо послато на више од 150 адреса, одговор је стигао са њих 13, и то само од локалних заједница, а тек четири су спремне да набаве ту опрему. На јуче одржаној сједници ЦИK-а поново је истакнуто да су могући огромни проблеми јер, како ствари сада стоје, избори ће се спровести без материјално-техничких средстава неопходних за гласање у условима ковида-19, због чега су одлучили да поново пошаљу допис свима и траже хитну реакцију.

“Добили смо допис ЦИK-а. Мале локалне заједнице које немају пуно бирача и бирачких мјеста и немају толики проблем колико имају велике као што су Бањалука, Бијељина… Прво, нема пара у буџету за ту опрему, а друго с временом су у цајтноту јер, за разлику од мањих општина, које то могу набавити директним споразумом, велики градови ће морати расписивати тендер”, рекао је за “Независне” Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске.

За набавку заштитне опреме коју је Инструкцијом о поступању органа за спровођење избора на изборни дан у условима епидемије ковида-19 прописао ЦИK појединим локалним заједницама требаће значајан новац. Примјера ради, град Бањалука по инструкцији ЦИK-а биће у обавези да набави десетине хиљада заштитних маски, затим неколико хиљада средстава за дезинфекцију како руку, тако и радних површина чланова бирачких одбора, али и мјеста гдје се налазе бирачке кутије. Такође, Бањалука ће, рецимо, морати да набави и око 300 бесконтактних топломјера, око 1.000 визира за чланове бирачких одбора и бројну другу опрему.

“Допис ЦИK-а је отишао на органе општина и градова и они се позивају на члан закона који обавезује све органе власти у Босни и Херцеговини да помажу изборним органима, а одмах након тога су се оградили да су они средства за изборе планирали прије пандемије, али и сви органи и локалне заједнице су планирали буџете и средства прије пандемије и нема новца за те намјене”, рекла је за “Независне” Нада Батинар, предсједница Градске изборне комисије Бањалука.

Наглашава да је поред заштитне опреме проблем и сама инструкција ЦИK-а, која је пуна нејасноћа и практично неспроводива у пракси јер се постављају бројна питања на која нико не одговара.

“Тражили смо објашњења и предлагали ЦИK-у да урадимо симулацију изборног процеса, али никада одговор нисмо добили. Шта са људима који дођу са температуром? По инструкцији, они могу и треба да гласају, али шта онда са гласачким листићем који мора у кутију и који се мијеша са осталим који касније треба да се броје и пребројавају, затим шта је улаз на бирачко мјесто, да ли је то, рецимо, улаз у учионицу у којој се гласа или улаз неке школе? Kако одржати дистанцу, затим шта је са мобилним тимовима који улазе у куће итд.. Ни на једно питање немамо одговор”, истакла је Батинарова.

Иначе, ЦИK је Инструкцијом о поступању органа за спровођење избора на изборни дан у условима епидемије ковида-19, између осталог, прописао да по сваком бирачком мјесту треба 20 ролни тоалет-папира, осам убруса, по четири пара рукавица за сваког члана бирачког одбора, затим течни и чврсти сапун. Поред тога, по бирачком мјесту неопходно је обезбиједити и постере са објашњењем за гласање, траке које усмјеравају бираче, канте за одлагање рукавица, маски итд.

По питању набавке заштитне опреме за одржавање избора већ неколико пута било је ријечи и на сједницама ЦИK-а, а била је и одлука да се тражи међународна помоћ у опреми, међутим још нема информација да ли се неко јавио и донирао ту опрему.

Filter 2019