Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /latinica

Hrizostom odlikovao Ljubišu Ćosića

Autor: FILTER

Njegovo Visoko Preosveštenstvo, Mitropolit Dabrobosanski, Gospodin Hrizostom, odlikovao je danas načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišu Ćosića, Zlatnim ordenom Svetog Petra Sarajevskog, za pruženu ljubav i nesebičnu pomoć Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“Godinama unazad, zajedno sa našim sveštenicima, vjerujućim narodom srpskim, odbornicima skupštine opštine i kolegama iz opštinske uprave, podržavamo izgradnju naših svetih crkvi i manastira i sve što radi naša Srpska Pravoslavna Crkva” izjavio je Ćosić.

On je naglasio da se naročito ponose sa crkvom Svetog Đorđa u Miljevićima, Svetog Varnave Hvostanskog na Vranješu i Svete Angeline u Tilavi.

“Ne tako davne 2012.godine, crkve Sv. Varnave Hvostanskog i Sv. Angeline su praktično bile u temeljima, a danas su one pokrivene i u njima se služi Sveta liturgija, pa je čak jednim dijelom crkva Sv. Varnave i freskopisana” ističe Ćosić.

Opštinska uprava Istočno Novo Sarajevo, zajedno sa Mitropolijom Dabrobosanskom, je osnivač i vrtića „Patrijarh Pavle“, koje je pravoslavno dječije obdanište u toj opštini.

“Međutim, pored crkava u našoj opštini nismo zaboravili ni sve hramove i manastire širom Istočnog Sarajeva, ali i šire. Pomagali smo i pomagaćemo Crkvu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, Crkvu Svetog Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima, Crkvu Svetog Proroka Ilije u Ilijašu, Crkvu Prenosa mošti sv. oca Nikolaja u Reljevu, Uspenja presvete Bogorodice u Palama, Svetog Proroka Ilije na Lukama, Svetog Preobraženja u Sarajevu, Crkvu Svetog Save u Blažuju, Sabornu crkvu Presvete Bogorodice, Staru pravoslavnu crkvu u Sarajevu, crkvu Svetog Pantelejmona na Vučijoj Luci, kao i Manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji-Sokolica, kao i mnoge druge” rekao je Ćosić.

“Naše crkve i manastiri su stubovi naše moralne i duhovne obnove i razvoja, a istovremeno naša Srpska pravoslavna crkva je najjači dio našeg identiteta. Naša crkva nas okuplja da bi smo čvrsto i nepokolebljivo istrajali u vjeri u Hrista” zaključuje Ćosić i naglašava da su naši hramovi mjesto našeg okupljanja, a mi smo dužni podržati mjesto pod čijim krovom smo svi jednaki.

Filter 2019