Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /latinica

Ambasador BiH u Japanu prisustvovao izbornoj sjednici za novog premijera Japana

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu, dr. Siniša Berjan, prisustvovao je danas izbornoj sjednici nacionalnog parlamenta Japana na kojoj je Jošihide Suga izabran za 99-og po redu premijera Japana, umjesto dosadašnjeg premijera Šinzo Abea koji se povukao sa te pozicije zbog zdravstvenih razloga. Novoizabrani predsjednik vlade je u ponedeljak izabran i za šefa vladajuće Liberalno-demokratske partije, koja, kao trenutno najjača partija u Japanu, prema dugogodišnjoj tradiciji, predlaže svog šefa za premijera zemlje.

Pozivnica za prisustvo izbornoj sjednici nacionalnog parlamenta Japana je velika čast za predstavnika BiH, obzirom da je istoj prisustvovalo samo jedanaest odabranih ambasadora od ukupno 156 akreditovanih diplomatskih misija u Japanu.

Suga (71) preuzima veliku odgovornost u kritičnom trenutku kada se zemlja suočava sa velikim organizacionim i ekonomskim izazovima, odnosno pandemijom COVID-19, ekonomskim padom i važnim pitanjima nacionalne bezbjednosti u kojima se Japan u velikoj mjeri oslanja na bezbjedonosni savez sa Sjedinjenim američkim državama (SAD). Očekuje se da će on nastaviti sprovođenje politike svog prethodnika kada je riječ o monetarnim pitanjima, državnoj potrošnji i diplomatiji.

Suga je obećao omogućiti finansijskim institucijama da pozajmljuju novac od centralne banke po niskim kamatama, da će držati pod kontrolom rast jena i da će dalje otvarati vrata radnicima iz inostranstva. Fokus njegovog buduućeg rada biće i na pojačanoj podršci poljoporivredi, turizmu i ujednačenoj regionalnoj revitalizaciji, sa akcentom na razvoj ruralnih sredina. Njegova politička platforma zasniva se i na proširenju spektra usluga nacionalnog sistema zdravstvenog osiguranja kako bi ono obuhvatilo troškove liječenja neplodnosti ali i na smanjenju visokih računa za usluge mobilne telefonije tri operatera koja dominiraju na domaćem tržištu.

Novi premijer Japana, Jošihide Suga, predstavlja nastavak menadžerske stabilnosti administracije Šinzo Abea. Sugu i njegove buduće ministre očekuju veliki zadaci jer se od nove vlade očekuje, osim zauzdavanja COVID-19 i rješenja za ekonomski oporavak zemlje, i da osigura bezbjedno održavanje olimpijskih i paraolimpijskih igara u julu-avgustu 2021. godine, što u ovom trenutku predstavlja jedinstveni organizaciono – logistički izazov u svijetu.

Filter 2019