Sat. Sep 26, 2020
ћирилица /латиница

Амбасадор БиХ у Јапану присуствовао изборној сједници за новог премијера Јапана

Амбасадор Босне и Херцеговине у Јапану, др. Синиша Берјан, присуствовао је данас изборној сједници националног парламента Јапана на којој је Јошихиде Суга изабран за 99-ог по реду премијера Јапана, умјесто досадашњег премијера Шинзо Абеа који се повукао са те позиције због здравствених разлога. Новоизабрани предсједник владе је у понедељак изабран и за шефа владајуће Либерално-демократске партије, која, као тренутно најјача партија у Јапану, према дугогодишњој традицији, предлаже свог шефа за премијера земље.

Позивница за присуство изборној сједници националног парламента Јапана је велика част за представника БиХ, обзиром да је истој присуствовало само једанаест одабраних амбасадора од укупно 156 акредитованих дипломатских мисија у Јапану.

Суга (71) преузима велику одговорност у критичном тренутку када се земља суочава са великим организационим и економским изазовима, односно пандемијом COVID-19, економским падом и важним питањима националне безбједности у којима се Јапан у великој мјери ослања на безбједоносни савез са Сједињеним америчким државама (САД). Очекује се да ће он наставити спровођење политике свог претходника када је ријеч о монетарним питањима, државној потрошњи и дипломатији.

Суга је обећао омогућити финансијским институцијама да позајмљују новац од централне банке по ниским каматама, да ће држати под контролом раст јена и да ће даље отварати врата радницима из иностранства. Фокус његовог будуућег рада биће и на појачаној подршци пољопоривреди, туризму и уједначеној регионалној ревитализацији, са акцентом на развој руралних средина. Његова политичка платформа заснива се и на проширењу спектра услуга националног система здравственог осигурања како би оно обухватило трошкове лијечења неплодности али и на смањењу високих рачуна за услуге мобилне телефоније три оператера која доминирају на домаћем тржишту.

Нови премијер Јапана, Јошихиде Суга, представља наставак менаџерске стабилности администрације Шинзо Абеа. Сугу и његове будуће министре очекују велики задаци јер се од нове владе очекује, осим зауздавања COVID-19 и рјешења за економски опоравак земље, и да осигура безбједно одржавање олимпијских и параолимпијских игара у јулу-августу 2021. године, што у овом тренутку представља јединствени организационо – логистички изазов у свијету.

Filter 2019