Mon. Sep 28, 2020
ћирилица /latinica

SOKOLAC: Obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

View of luxury resort and bay of Cote d'Azur in France.

Izvor: SRNA

Polaganjem vijenaca na Spomenik solunskim dobrovoljcima na Sokocu je obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, praznik koji od danas zajednički slave Srbija i Republika Srpska.

Zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksej Kerestedžijanc rekao je novinarima na Sokocu da mu je velika čast i zadovoljstvo da prisustvuje obilježavanju prvog praznika srpskog jedinstva, koji je ustanovljen povodom 15. septembra – Dana proboja Solunskog fronta.

On je naglasio da je za predstavnike Ruske Federacije to veoma značajan datum, jer su ruski vojnici zajedno sa srpskim ratovali rame uz rame u Velikom ratu na Solunskom frontu.

Obraćajući se okupljenima kod Spomenika solunskom dobrovoljcu, Kerestedžijanc je rekao da je Prvi svjetski rat postao preokretnica 20. vijeka i najteži ispit za čovječanstvo.

On kaže da je ovaj rat predodredio mnoge trendove u svjetskoj politici prošlog vijeka, uključujući dolazak katastrofe još ozbiljnijih razmjera – Drugi svjetski rat.

“Ovaj datum nas još jednom podsjeća na to koliko su se snažno isprepleli korjeni naših istorijskih sudbina, a, takođe, dokazuje da naš bratski odnos postoji i na genetskom nivou”, rekao je Kerestedžijanc.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je ovaj praznik veoma važan za srpski narod sa obje strane Drine, ali i širom svjeta u dijaspori.

On je naglasio da se Gradska uprava Istočnog Sarajeva opredijelila da na skroman način, poštujući mjere koje se provode zbog virusa korna, organizuje prvo obilježavanje 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

“Nije slučajno što smo se opredijelili da ovaj datum obilježimo na Sokocu, gdje se nalazi važno spomen obilježje solunskim dobrovoljcima i nadamo se da ćemo u narednih godina biti u prilici da još masovnije uz brojne događaje obilježavamo ovaj važan datum”, rekao je Vuković.

On je ukazao da su u samom nazivu novog praznika tri važne poruke za srpski narod – srpsko jedinstvo, sloboda i nacionalna zastava.

“Srpski narod nije položio ispit kada je u pitanju nacionalno jedinstvo ni danas, ni u bliskoj prošlosti, a na žalost možda ni poslije Prvog i Drugog svjetskog rata, te je odabir proslavljanja ovog datuma prava poruka za naš narod”, rekao je Vuković.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je Sokolac mjesto gdje se, kako kaže, odražava današnja poruka kada je u pitanju srpsko jedinstvo, jer ga upravo ima na Romaniji.

On je naglasio da su upravo ovdje u proteklih 30 godina ljudi težili da dođu do srpskog jedinstva, došli do tog cilja i zajednički složno krenuli pod srpskog trobojkom bez ikakvih obilježja u odbranu Republike Srpske.

Bjelica je izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji su pokrenuli inicijativu da se ustanovi novi praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca 1912-1918. opštine Sokolac Branimir Đurković naglasio je da je ovaj datum već 102 godine nepravdeno zapostavljen u istorijskim čitankama.

Na Spomenik solunskom dobrovoljcu vijence su danas položile delegacije Ambasade Ruske Federacije u BiH, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, delegacija Grada Istočno Sarajevo, opština iz sastava ovog grada, organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca opštine Sokolac i delegacija Moto-kluba “Noćni vukovi” sa Sokoca.

Filter 2019