Sat. Sep 26, 2020
ћирилица /латиница

Недељко Чубриловић: Име и дјело Крајишника биће уписано у српској историји

Извор: СРНА

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је данас да ће име и дјело Момчила Kрајишника остати уписани у српској историји као предсједника првог сазива Народне скупштине који је утемељио Републику Српску.

“Име и дјело Kрајишника остаће уписани у српској историји као предсједника првог сазива Народне скупштине који је утемељио Српску, донио први Устав, законе, основао органе и институције, од Предсједништва, Владе, Војске Републике Српске, новинске агенције до прве јавне радио-телевизије”, наводи се у телеграму саучешћа који је Чубриловић у име Народне скупштине и своје упутио породици Kрајишник.

Он је нагласио да је Народна скупштина, којом је предсједавао Kрајишник, у најтежим временима по српски народ, стварала услове за функционисање државе, доносила важне одлуке и разматрала мировне планове, саопштено је данас из Народне скупштине Репбулике Српске.

“Kао први српски члан послијератног Предсједништва БиХ, досљедан и принципијелан у одбрани интереса Републике Српске, Kрајишник је учинио све да договори о формирању првих институција, докумената, валуте, симбола, дипломатско-конзуларне мреже и свих осталих сегмената везаних за установљење и рад заједничких институција буду донесени и спроведени уз уважавање Српске, у складу са Дејтонским мировним споразумом”, написао је Чубриловић у телеграму саучешћа.

Он истиче да је Kрајишник био чврст и бескомпромисан и током суђења у Хашком трибуналу, а досуђену казну је часно одслужио и вратио се јак и досљедан какав је и отишао у Хаг јер је знао да је суд Божји изнад земаљских судова.

“Знамо да су ријечи само утјеха породици када изгуби ближњег, али на понос остаје чињеница да је име Момчила Kрајишника, као првог предсједника Скупштине српског народа у БиХ, потом првог предсједника Народне скупштине Републике Српске и првог српског члана Предсједништва БиХ, неизбрисиво записано у историји ове земље. Први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Kрајишник живјеће у српској историји, у култури сјећања и у нашим мислима. Нека му је вјечна слава и Бог да му душу прости!”, наводи се у телеграму саучешћа.

Kрајишник је јутрос преминуо на Kлиници интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра, гдје је хоспитализован 30. августа.

Filter 2019