Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /latinica

Kesten iz Visokih Dečana posađen kod hrama na Veljinama

Autor: FILTER/ M.K.

Botaničar Nebojša Stojanović iz Beograda prije nekoliko mjeseci počeo je sa sadnjom sadnica u portama crkava i manastira. Daruje sadnice četiri drveta a to su kesten, kedar, dren i ginko biloba.

Nakon Hilandara i brojnih mjesta u Srbiji, stigao je i u Istočno Sarajevo. Nama je donio dva kestena iz šume manastira Visoki Dečani.


Sadnice koje su zasađene u porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog uzgojio je iz sjemenki koje je uzeo u manastirskoj šumi u Visokim Dečanima.

Sjeća se da je prije nekoliko godina, potresen pričom o krčenju manastirske šume, odlučio da sačuva kesten iz Visokih Dečana.
Počeo je da skuplja sjeme, našeg srpskog koštana, kako ga je narod nekada zvao.

“Počeo sam da rasađujem i pravim sadnice i sadim ih svuda po našem otečestvu. Ove godine sam krenuo 24. juna iz manastira Hilandar gdje sam dobio blagoslov da sadim. Nastavio sam po Srbiji, po crkvama i školama“, priča Stojanović sadeći kesten. Akciju sadnje stabala nazvao je „Nebeska botanika“.

U nekim budućim vijekovima, kada možda i zaborav prekrije dio srpske istorije, kesteni u porti hrama svjedočiće namjeri jednog čovjeka da pokaže gdje su srpski korjeni.

„Nadam se da će ove dvije sadnice srpskog pitomog kestena koji je porijeklom iz Visokih Dečana narednih 400 godina ovdje pričati priču o našem postojanju, o našem svetom manastiru u Dečanima kada možda Srba tamo više i ne bude. Da naredne generacije Srba znaju gdje su nam korjeni.“

Posljednih godina se mnogo uradilo na uređenju hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Dobrinji. Osim unutrašnjih radova, obovljena je fasada i uređena porta hrama.

Milorad Vujić, starješina Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Dobrinji podsjeća da je urađena fasada i na Parohijskom domu a ovdje je i Spomen kapela koja je uređena prošle godine.

“Ovaj prostor oko hrama dobija cjelinu koju će imati u narednom periodu. Prije nekoliko godina smo ovdje zasadili nekoliko sadnica a evo namjeravamo i da nastavimo sa tim poslom“, kaže Vujić.

Sveštenstvo hrama apeluje na sugrađane da čuvaju prostor oko hrama ali i sve površine u gradu koje se uređuju. Sve to je, kažu, zajednička imovina koju treba dodatno uljepšavati i svake godine unapređivati kako bi služila nama ali i našim potomcima.

Filter 2019