Mon. Sep 21, 2020
ћирилица /latinica

Rezultati predizbornog istraživanja u Palama: Čekaju li nas iznenađenja u novembru?

Na teritoriji opštine Pale u proteklih 10 dana vršeno je istraživanje stavova građana u susret predstojećim lokalnim izborima. Istraživanje je sprovedeno telefonski i putem web platforme za anketiranje. U istraživanju su učestvovala 892 građanina/ke Pala, dobnih skupina od 18 do 67 godina.

Od ukupnog broja ispitanih 59% ih se izjasnilo da planira izaći na predstojeće lokalne izbore, dok 41% građana ne planira iskoristiti svoje biračko pravo u novembru.

Rezultati istraživanja govore da će 25.94 % ispitanih građana svoje povjerenje pokloniti SNSD-u, dok će 20.26 % građana glasati za Demos. Podrška Srpskoj demokratskoj stranci u ovom istraživanju iznosi 15.34%, Demokratskom narodnom savezu 8.71%, dok je Partija demokratskog progresa na 7.76%. Ukoliko je suditi po rezultatima ankete, cenzus na Palama prelaze i Narodni demokratski pokret sa podrškom od 4.54% ispitanih i Ujedinjena Srpska sa 3.03%. Ispod cenzusa su ostali Selakov SPS sa 2.46 % i Đokićev SP sa 1.5% podrške. Ipak, više od 10.4 % ispitanih ne zna još za koga će glasati ili sigurno ne glasa za nekog od navedenih.

Kada je u pitanju trka za načelnika opštine i gradonačelnika, Paljani i Paljanke su nesumnjivu i više nego natpolovičnu podršku dali kandidatima SNSD-a. Tako prema rezultatima istraživanja SNSD-ov kandidat za načelnika opštine Pale, Boško Jugović ima podršku 58% ispitanih, u odnosu na svoje protivkandidate Nenada Vukovića sa 20% i Marka Đoga sa 17% podrške, dok 7% ispitanih svoj glas planira dati nekom drugom, odnosno četvrtom kandidatu.

Čak 55% građana zadovoljno je radom aktuelnog načelnika Jugovića, dok 24% njih smatra da se “radilo, ali je moglo i više i bolje”. Tek 21% ispitanika nije zadovoljan radom aktuelnog načelnika, a ispitani građani Pala za najveće probleme u svojoj opštini smatraju nezaposlenost, kriminal, nedostatak stručnih kadrova i odlazak mladih.

Kada je riječ o kandidatima za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, među ispitanicima nesumnjivu pobjedu odnosi Ljubiša Ćosić sa 84%, dok njegov protivkandidat Miroslav Lučić bilježi podršku tek 14% ispitanih.

U sklopu istraživanja ispitani su i stavovi građana o lokalnim političkim ličnostima i političkim partijama.

58% ispitanika o SNSD-u ima pozitivan stav, dok njih 24% kaže da ga za ovu stranku vezuje negativno mišljene, a 18% ispitanih su se izjasnili kao neutralni.

Kada je riječ o SDS-u, 42% ispitanika ima pozitivan, 39% negativan i 19% neutralan stav o ovoj političkoj partiji.

Slična situacija je i sa PDP-om koji bilježi 40% pozitivnih, ali i 42% negativnih stavova ispitanika i 18% neutralnih ispitanika.

Više negativnih nego pozitivnih stavova ispitanika bilježi i DNS, koji su ispitanici ocijenili 51% negativno, tek 36% pozitivno i 13% neutalno.

Iznenađenje ovih izbora bi, prema rezultatima istraživanja, mogao biti Demos, koji bilježi 59% pozitivnih stavova građana, 23% negativnih i 18% neutralnih stavova ispitanika.

Kada je riječ o lokalnim političarima, SNSD-ov Boško Jugović bilježi 69% pozitivnih stavova ispitanika, 21% negativnih i 10% neutralnih.

SDS-ovog Miodraga Kovačevića 45% sugrađana ocijenilo je pozitivno, 40% negativno, dok je 15% ispitanika označilo neutralan stav.

Marko Kubatlija iz DNS-a, po rezultatima istraživanja, ne spada u omiljene lokalne političare, jer 45% ispitanika ima negativan stav o njemu, dok ih 36% ima pozitivan, odnosno 19% neutralan stav.

Omiljen među sugrađanima nije ni Nenad Vuković kog su građani Pala ocijenili na egal – 42% pozitivno i 42% negativno, dok ih je 16% neutralno.

Da su među Paljanima popularnija svježa politička lica, govore i brojke koje se odnose na Aca Stanišića i Marka Đoga, koji su mahom pokupili pozitivne ocjene.

Tako je 66% ispitanika iznijelo pozitivan stav o direktoru Elektrodistribucije Aci Stanišiću, dok ih je 19% zabilježilo negativan, odnosno 15% neutralan stav.

Kandidat za načelnika opštine Pale Marko Đogo bilježi 50% pozitivnih stavova, 34% negativnih i 16% neutralnih stavova.

Jedno od pitanja odnosilo se i na to da li ispitanici planiraju ostati živjeti na Palama i 57% njih je potvrdno odgovorilo na ovo pitanje.

Filter 2019