Mon. Sep 21, 2020
ћирилица /latinica

Preminuo Arie Livne, sahrana danas u Jerusalimu

Izvor: SRNA

Predsjednik Jevrejskog kulturnog centra i dugogodišnji specijalni predstavnik i šef Privrednog predstavništa Republike Srpske u Izraelu Arie Livne umro je u Jerusalimu u 99 godini, potvrđeno je Srni u Jevrjeskom kulturnom centru u Banjaluci.

Livne je bio savjetnik predsjednika Republike Srpske, senator Republike Srpske, kao specijalni predstavnik Svjetskog jevrejskog kongresa.

Rođen je u Budimpešti 1921.godine. Djetinjstvo je proveo u Novom Sadu odakle ga 1941. godine roditelji premještaju u Budimpeštu.

Mađarski fašisti ga 1942. godine mobilišu u rudnik kod Bora, u istočnoj Srbiji, u kom su se na prinudnom radu nalazili Jevreji iz Rumunije, Čehoslovačke, te potkarpatskih dijelova Rusije.

Pred kraj rata, nakon saznanja da se Mađari i Nijemci povlače, Livne se prebacuje na teritoriju pod kontrolom partizanskih snaga gdje im se priključuje.

Krajem 1944. godine, njegovi roditelji su prebačeni u Aušvic gdje mu je ubijena majka, a otac preživio tako što je postao pisar zahvaljujući poznavanju njemačkog jezika.

Dio porodice iz Koprivnice je ubijen u ustaškom logoru Jasenovac, a drugi dio u Budimpešti tako da je Arie Livne ostao jedini preživjeli član iz nekada brojne porodice Livne.

Jedan period je, zahvaljujući podršci prijatelja iz bivšeg logora u Boru, vodio filmsko preduzeće u Beogradu kao direktor filmskog odjeljenja, a 1956. godine odlazi u Izrael, gdje je osnovao filmski arhiv Izraela koji danas nosi ime poznatog reditelja Stivena Spilberga.

Bio je direktor informativnog odjeljenja u vladi Izraela, a potom zamjenik i generalni direktor Jevrejske agencije.

Dobitnik je specijalne zahvalnice Vlade Republike Srbije za zasluge na produbljivanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa između srpskog i jevrejskog naroda, Orden časti Republike Srpske prvog stepena za zasluge i pomoć srpskom narodu.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici preminulog senatora Republike Srpske, predsjednika Jevrejskog kulturnog centra i dugogodišnjeg specijalnog predstavnika i šefa Privrednog predstavništa Republike Srpske u Izraelu Arija Livnea, istakavši da je njegovom smrću Srpska izgubila velikog prijatelja i izuzetnog čovjeka.

“Sa velikom tugom i žaljenjem primila sam vijest o smrti Arija Livnea. Iza svačijeg odlaska ostaje praznina, a kada odu najveći, tu prazninu je teško popuniti. Ari Livne je jedan od takvih”, istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je naglasila da je Republika Srpska izgubila izuzetnu ličnost i velikog čovjeka koji je kroz svoj bogat, ali i težak život, obavljajući mnoge dužnosti, nebrojeno puta pokazao i dokazao da je prijatelj našeg naroda i poštovalac Republike Srpske, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

“Uspomena na, biću slobodna da kažem, našeg čika Arija, ostaće zauvijek sačuvana u srcima njegove porodice, kao i svih nas koji smo imali čast da ga poznajemo, volimo i poštujemo”, navela je predsjednik Republike u telegramu saučešća.

Cvijanovićeva je izraze poštovanja i najdubljeg saučešća porodici Livne uputila u ime građana Republike Srpske i u svoje ime.

U Jevrejskom kulturnom centru Srni su rekli da će Arije Livne biti sahranjen danas u Jerusalimu.

Filter 2019