Fri. Sep 25, 2020
ћирилица /латиница

Преминуо Арие Ливне, сахрана данас у Јерусалиму

Извор: СРНА

Предсједник Јеврејског културног центра и дугогодишњи специјални представник и шеф Привредног представништа Републике Српске у Израелу Арие Ливне умро је у Јерусалиму у 99 години, потврђено је Срни у Јеврјеском културном центру у Бањалуци.

Ливне је био савјетник предсједника Републике Српске, сенатор Републике Српске, као специјални представник Свјетског јеврејског конгреса.

Рођен је у Будимпешти 1921.године. Дјетињство је провео у Новом Саду одакле га 1941. године родитељи премјештају у Будимпешту.

Мађарски фашисти га 1942. године мобилишу у рудник код Бора, у источној Србији, у ком су се на принудном раду налазили Јевреји из Румуније, Чехословачке, те поткарпатских дијелова Русије.

Пред крај рата, након сазнања да се Мађари и Нијемци повлаче, Ливне се пребацује на територију под контролом партизанских снага гдје им се прикључује.

Крајем 1944. године, његови родитељи су пребачени у Аушвиц гдје му је убијена мајка, а отац преживио тако што је постао писар захваљујући познавању њемачког језика.

Дио породице из Копривнице је убијен у усташком логору Јасеновац, а други дио у Будимпешти тако да је Арие Ливне остао једини преживјели члан из некада бројне породице Ливне.

Један период је, захваљујући подршци пријатеља из бившег логора у Бору, водио филмско предузеће у Београду као директор филмског одјељења, а 1956. године одлази у Израел, гдје је основао филмски архив Израела који данас носи име познатог редитеља Стивена Спилберга.

Био је директор информативног одјељења у влади Израела, а потом замјеник и генерални директор Јеврејске агенције.

Добитник је специјалне захвалнице Владе Републике Србије за заслуге на продубљивању и учвршћивању пријатељских односа између српског и јеврејског народа, Орден части Републике Српске првог степена за заслуге и помоћ српском народу.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа породици преминулог сенатора Републике Српске, предсједника Јеврејског културног центра и дугогодишњег специјалног представника и шефа Привредног представништа Републике Српске у Израелу Арија Ливнеа, истакавши да је његовом смрћу Српска изгубила великог пријатеља и изузетног човјека.

“Са великом тугом и жаљењем примила сам вијест о смрти Арија Ливнеа. Иза свачијег одласка остаје празнина, а када оду највећи, ту празнину је тешко попунити. Ари Ливне је један од таквих”, истакла је Цвијановићева.

Предсједник Српске је нагласила да је Република Српска изгубила изузетну личност и великог човјека који је кроз свој богат, али и тежак живот, обављајући многе дужности, небројено пута показао и доказао да је пријатељ нашег народа и поштовалац Републике Српске, саопштено је из кабинета предсједника Републике.

“Успомена на, бићу слободна да кажем, нашег чика Арија, остаће заувијек сачувана у срцима његове породице, као и свих нас који смо имали част да га познајемо, волимо и поштујемо”, навела је предсједник Републике у телеграму саучешћа.

Цвијановићева је изразе поштовања и најдубљег саучешћа породици Ливне упутила у име грађана Републике Српске и у своје име.

У Јеврејском културном центру Срни су рекли да ће Арије Ливне бити сахрањен данас у Јерусалиму.

Filter 2019