Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /latinica

PALE: Poljoprivrednicima podijeljene junice

Autor: FILTER/ V.Č

Danas je u MZ Mokro izvršena podjela visokosteonih junica za 11 poljoprivrednika sa teritorije opštine Pale. Realizator ovog projekta je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uz pomoć mljekare „Pađeni“ i opštine Pale. Podijeljeno je 6 grla austrijskog simentala, a sutra će biti podijeljeno 5 grla češkog simentala.

Igor Ikonić, načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti naveo je da je vrijednost projekta 50 000 KM, a opština Pale je učestvovala sa 10%.

“Nama je stvarno drago što je došlo do realizacije ovog projekta,koji je trebao ranije biti realizovan, ali zbog ove situacije sa pandemijom virusa korona to nije bilo moguće ranije izvršiti. Ovo je budućnost stočarstva na području opštine Pale, i ovo će poboljšati genetiku grla u stajama naših poljoprivrednika. Ovo je tek prva faza i mi ćemo uvijek stati iza naših poljoprivrednika kao što smo to i sad uradili. Mljekara „Pađeni“ je kroz ovaj projekat podržala ljude koji treba da postanu njihovi kooperanti, oni će biti isplaćivani fiksno u novcu ili u kombinaciji kroz novac i otkup mlijeka“, rekao je Ikonić.

Željka Pejović, menadžer klastera „Srp“ pojašnjava da je riječ o pilot projektu podrške malim proizvođačima mlijeka koje implementira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preko jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata iz međunarodnog fonda „IFAD“.

“Na teritoriji našeg klastera biće dodijeljeno 100 visoko kvalitetnih grla što će uticati na rasnu strukturu grla i povećaće se stočni fond i proizvodnja mlijeka“

Filter 2019