Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /латиница

ПАЛЕ: Пољопривредницима подијељене јунице

Аутор: ФИЛТЕР/ В.Ч

Данас је у МЗ Мокро извршена подјела високостеоних јуница за 11 пољопривредника са територије општине Пале. Реализатор овог пројекта је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске уз помоћ мљекаре „Пађени“ и општине Пале. Подијељено је 6 грла аустријског симентала, а сутра ће бити подијељено 5 грла чешког симентала.

Игор Иконић, начелник одјељења за привреду и друштвене дјелатности навео је да је вриједност пројекта 50 000 КМ, а општина Пале је учествовала са 10%.

“Нама је стварно драго што је дошло до реализације овог пројекта,који је требао раније бити реализован, али због ове ситуације са пандемијом вируса корона то није било могуће раније извршити. Ово је будућност сточарства на подручју општине Пале, и ово ће побољшати генетику грла у стајама наших пољопривредника. Ово је тек прва фаза и ми ћемо увијек стати иза наших пољопривредника као што смо то и сад урадили. Мљекара „Пађени“ је кроз овај пројекат подржала људе који треба да постану њихови кооперанти, они ће бити исплаћивани фиксно у новцу или у комбинацији кроз новац и откуп млијека“, рекао је Иконић.

Жељка Пејовић, менаџер кластера „Срп“ појашњава да је ријеч о пилот пројекту подршке малим произвођачима млијека које имплементира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске преко јединице за координацију пољопривредних пројеката из међународног фонда „ИФАД“.

“На територији нашег кластера биће додијељено 100 високо квалитетних грла што ће утицати на расну структуру грла и повећаће се сточни фонд и производња млијека“

Filter 2019