Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /latinica

Milorad Dodik nakon sastanka sa Palmerom: Stvari u Bih će se rješavati konsenzusom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je današnji sastanak članova Predsjedništva BiH sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom bio dobar, te da je američki diplomata ukazao na potrebu partnerstva SAD i BiH i da se za sva pitanja u BiH uspostavi liderstvo, a stvari rješavaju na osnovama konsenzusa.

”Danas konferencija za štampu je posvećena aktivnostima u Predsjedništvu, prije svega sastanku s Palmerom. Mislim da je to bio jedan dobar sastanak u kojem je predstavnik Stejt Departmenta ukazao na potrebu patnerstva Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine”, rekao je Dodik.

Potom je dodao da će biti pokrenute aktivnosti oko obilježavanja godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

”Razgovarali smo o nekoliko važnih tema, a prva je  bila o obilježavanju 25 godina Dejtona u kojem su SAD imale značajnu ulogu. Sačinjen je jedan program obilježavanja 25. godišnjice. U svakom slučaju, trebalo bi pristupiti određenim stvarima vezanim za taj program. Vidim da je smisleno i politički potpuno ispravno, da izjava Predsjedništva treba da sadrži saglasnost Predsjedništva o prestanku mandata visokog predstavnika koji ovdje ničemu ne služi. Ne bježim od toga da se izrazi pijetet svim stradalim žrtvama i da se u tom pogledu kroz tu izjavu pokušaju odbaciti razne spekulacije koje su često prisutne, a to je kako kvalifikovati sukob. Dejtonski sporazum je to kvalifikovao kao tragičan sukob i mislim da je to adekvatno”, naglasio je u današnjem obraćanju član Predsjedništva iz Republike Srpske.

Dodik je govorio i o godišnjici početka  NATO agresije u Bosni i Hercegovini

”Ovih dana se obilježava i početak NATO agresije ovdje u Bosni i Hercegovini u kojem su stradali i civili. NATO bombardovanje je počelo na bazi lažnih informacija o Markalama. To je bila nepotrebna akcija koja je svrstala NATO na jednu stranu u ratu i to bombardovanja sa osiromašenim uranijom koji ostavlja trajne posljedice na sve ljude u Bosni i Hercegovini. Na današnji dan počelo je to sramno bombardovanje NATO-a koje je učinilo značajan broj civilnih žrtava i stradanja djece. Mi nemamo nijednog razloga niti bi bili ljudi kada bi zaboravili tako jedan sraman čin. Činjenica je da u FBiH slavodobitno obilježavaju, a da je ovo za nas dan tuge govori o tome da se ta tema nije skinula s dnevnog reda”, dodao je Dodik.

”Sada je na dnevnom redu neka priča o komisiji za integracije s NATO-om, ta komisija neće biti formirana. Može biti formirana komisija za saradnju sa NATO-om. Razgovarano je i o temi koja je važna, a to je pitanje trgovine ljudima”, istakao je Dodik.

Dodik se zahvalio Komšiću za inicijativu o pokretanju aktivnosti za priznanje Kosova jer je, kako je rekao, dobro da se definiše stvar i donese odluka. Govorio je i ostalim aktuelnim temama.

Otkrio je da će sjednice Predsjedništva biti održane u naredni četvrtak (redovna i dvije vanredne). Rekao je da očekuje da će na dnevnom redu biti sva ova pitanja ponovivši stav da je sastanak s američkom delegacijom bio dobar.

Filter 2019