Fri. Sep 25, 2020
ћирилица /латиница

Милорад Додик након састанка са Палмером: Ствари у Бих ће се рјешавати консензусом

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је данашњи састанак чланова Предсједништва БиХ са замјеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером био добар, те да је амерички дипломата указао на потребу партнерства САД и БиХ и да се за сва питања у БиХ успостави лидерство, а ствари рјешавају на основама консензуса.

”Данас конференција за штампу је посвећена активностима у Предсједништву, прије свега састанку с Палмером. Мислим да је то био један добар састанак у којем је представник Стејт Департмента указао на потребу патнерства Сједињених Америчких Држава и Босне и Херцеговине”, рекао је Додик.

Потом је додао да ће бити покренуте активности око обиљежавања годишњице Дејтонског мировног споразума.

”Разговарали смо о неколико важних тема, а прва је  била о обиљежавању 25 година Дејтона у којем су САД имале значајну улогу. Сачињен је један програм обиљежавања 25. годишњице. У сваком случају, требало би приступити одређеним стварима везаним за тај програм. Видим да је смислено и политички потпуно исправно, да изјава Предсједништва треба да садржи сагласност Предсједништва о престанку мандата високог представника који овдје ничему не служи. Не бјежим од тога да се изрази пијетет свим страдалим жртвама и да се у том погледу кроз ту изјаву покушају одбацити разне спекулације које су често присутне, а то је како квалификовати сукоб. Дејтонски споразум је то квалификовао као трагичан сукоб и мислим да је то адекватно”, нагласио је у данашњем обраћању члан Предсједништва из Републике Српске.

Додик је говорио и о годишњици почетка  НАТО агресије у Босни и Херцеговини

”Ових дана се обиљежава и почетак НАТО агресије овдје у Босни и Херцеговини у којем су страдали и цивили. НАТО бомбардовање је почело на бази лажних информација о Маркалама. То је била непотребна акција која је сврстала НАТО на једну страну у рату и то бомбардовања са осиромашеним уранијом који оставља трајне посљедице на све људе у Босни и Херцеговини. На данашњи дан почело је то срамно бомбардовање НАТО-а које је учинило значајан број цивилних жртава и страдања дјеце. Ми немамо ниједног разлога нити би били људи када би заборавили тако један сраман чин. Чињеница је да у ФБиХ славодобитно обиљежавају, а да је ово за нас дан туге говори о томе да се та тема није скинула с дневног реда”, додао је Додик.

”Сада је на дневном реду нека прича о комисији за интеграције с НАТО-ом, та комисија неће бити формирана. Може бити формирана комисија за сарадњу са НАТО-ом. Разговарано је и о теми која је важна, а то је питање трговине људима”, истакао је Додик.

Додик се захвалио Комшићу за иницијативу о покретању активности за признање Косова јер је, како је рекао, добро да се дефинише ствар и донесе одлука. Говорио је и осталим актуелним темама.

Открио је да ће сједнице Предсједништва бити одржане у наредни четвртак (редовна и двије ванредне). Рекао је да очекује да ће на дневном реду бити сва ова питања поновивши став да је састанак с америчком делегацијом био добар.

Filter 2019