Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /латиница

Додик упутио захтјев за разматрање иницијативе о приступању БиХ “Малом Шенгену”

Извор: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је захтјев за одржавање ванредне сједнице Предсједништва БиХ на чијем дневном реду је Приједлог Одлуке о приступању БиХ иницијативи “Мали Шенген”, речено је Срни у кабинету српског члана Предсједништва БиХ.

Иницијатива “Мали Шенген” подразумијева пуну слободу кретања робе, људи, услуга и капитала, што је једна од основних вриједности ЕУ.

– Земље које су приступиле овој иницијативи договориле су издавање заједничких радних дозвола и признавање квалификација и диплома, без додатних процедура, што би обезбједило могућност кретања радне снаге, што ће подићи доступност радне снаге, а тиме и атрактивност цијелог региона за стране инвеститоре – наводи се у захтјеву српског члана Предсједништва БиХ.

Остале области сарадње односе се на размјену студената, заједничке пројекте за истраживање и развој, увођење 24-часовног радног времена свих инспекцијских служби на границама, са акцентом на фитосанитарну и ветеринарску инспекцију, што ће скратити вријеме чекања камиона с робом, јединствен “пакет” документације потребне за транзит робе, са акцентом на увођење система са што мање “папира”, који би био у складу са стратегијом дигиталног развоја.

Сарадња у оквиру “Малог Шенгена” односи се и на измјене закона из области тржишта капитала, пореског и финансијског система у земљама које су приступиле иницијативи, с циљем стварања услова за несметан проток капитала, даље јачање прекограничне сарадње у области борбе против транснационалног криминала и тероризма, кроз сарадњу у области миграције и помоћи у ванредним ситуацијама и дефинисање сопствених правила у многим областима с циљем унапређења атрактивности земаља и сарадње.

На основу свега наведеног, Додик је нагласио да сматра да је од виталног интереса за све грађане БиХ приступање иницијативи “Мали Шенген”, те предлаже ту тачку дневног реда за ванредну сједницу Предсједништва БиХ.

Filter 2019