Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /латиница

Имунитет на грип савезник у борби против короне

Извор: Глас Српске

Становницима Српске ове сезоне на располагању ће бити 25.000 доза вакцина против сезонског грипа, што је за 7.000 више него лани, а с обзиром на то да ће тај вирус циркулисати паралелно са короном, епидемиолози наглашавају да је веома важно да се грађани вакцинишу на вријеме и створе имунитет.

Епидемиолог у Институту за јавно здравство РС Љубица Јандрић наводи за “Глас Српске” да је вакцинација против грипа једна од најважнијих мјера за спречавање оболијевања од ове болести, те да је посебно важна за високоризичне групе и лица старија од 65 година, који су најосјетљивији и имају теже посљедице након што се заразе.

– Због епидемије вируса корона ове године је веома важно да се становништво вакцинише у оптимално вријеме, односно прије појаве циркулације вируса који изазива грип, како би се благовремено створио имуни одговор и заштита од ове болести – навела је Јандрићева.

Због свега тога Институт ове године у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите РС и Фондом здравственог осигурања набавља 20.000 доза вакцина које су бесплатне за најризичније категорије. Према подацима Института, ове сезоне биће набављено 5.000 доза више него лани. Осим вакцина намијењених ризичним категоријама које су бесплатне за пацијенте, Институт ће за ову сезону набавити и 5.000 доза комерцијалне вакцине, што је за 2.000 више у односу на прошлу годину, а намијењене су свима који желе да се вакцинишу уз одређену надокнаду.

Епидемиолози су раније казали да ће вакцине против сезонског грипа бити доступне од октобра, наглашавајући да једна особа истовремено може да буде инфицирана и вирусом грипа и короном. У домовима здравља истичу да очекују веће интересовање грађана за вакцинацију против сезонског грипа с обзиром на епидемиолошку ситуацију и неизвјесну јесен.

Директор которварошког Дома здравља “Свети Пантелејмон” Владимир Бибић каже за “Глас Српске” да ће тражити веће количине вакцине.

– Због пандемије вируса корона интересовање грађана за вакцинацију је веће него претходних година. Осим тога, имамо веома добру сарадњу са домаћим привредницима, који плаћају вакцинацију за своје раднике који желе да се вакцинишу – истакао је Бибић.

И директорица прњаворског Дома здравља Свјетлана Малић рекла је да очекује знатно већу заинтересованост за вакцинацију.

– Планирали смо дупло веће количине вакцине у односу на претходне године. С обзиром на предвиђања да ће доћи до преклапања сезонског грипа и короне, сматрам да ће нам бити потребно више доза – казала је Малићева. 

Набавку веће количине вакцина поздрављају и у удружењима која окупљају ризичне категорије становништва.

– Ми дијабетичари спадамо у ту ризичну категорију становништва и сматрам да треба да се вакцинишемо, ја лично се вакцинишем сваке године. За сваку је похвалу то што ће ове године бити на располагању више доза него лани – рекао је предсједник бањалучког Удружења “DIABET No 1” Ведран Пузовић.

У Институту за јавно здравство наводе да су доставили Министарству здравља и социјалне заштите План вакцинације против “ковида 19” у Српској. Раније је најављено да Српска планира да набави милион руских вакцина против короне, а које би већ почетком идуће године могле бити доступне грађанима РС.

Filter 2019