Sat. Sep 26, 2020
ћирилица /latinica

Sokolac: Proizvođači romanijskog skorup kajmaka dobili vakuum pakericu

Izvor: Opština Sokolac

U sklopu „Projekta razvoja tržišne poljoprivrede – Farma dva“, Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“ je podržalo nabavku mašine – vakuumske pakerice sa odgovarajućim dodacima, koja će dodatno pomoći u prodaji ovog autohtonog proizvoda.

Rukovodilac područne jedinice Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi resornog ministarstva Jelena Mićić je kazala da je ovo vrijedna donacija, pomoću koje će skorup-kajmak izaći na tržište u jednoobraznom pakovanju.

– Prodaja ovog proizvoda se odvijala na kućnom pragu, a od sada će prvi prodajni objekat biti u opštini Han Pijesak, s toga nam je bila neophodna odgovarajuća oprema. Pored vakuumske pakerice, tu su i digitalne vage, rashladna vitrina će stići tokom ove sedmice i sa pomenutom nabavkom omogućena je organizovana prodaja na čitavom tržištu Bosne i Hercegovine – istakla je Mićić i dodala, da su odrađene i mikro-biološke analize, a, u narednom periodu biće urađene deklaracije za romanijski skorup-kajmak.

Takođe, ovaj projekat je obuhvatao i organizovane edukacije od strane Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi kao što su: proizvodnja romanijskog skorup-kajmaka, marketing pakovanje, ishrana muznih grla i higijena mlijeka.

– Ovo su sve bitni preduslovi da se ostvare i da članice Udruženja na tom polju napreduju, kako bi taj finalni proizvod imao kvalitet za tržište. Udruženje je osnovano 2014. godine i sada okuplja 24 članice, iz ruralnih područja opština Rogatice, Han Pijeska i Sokoca – podsjetila je Mićić.

Na Han Pijesku, 17. septembra, u Parohijskom domu biće održani „Dani kajmaka“, ali zbog aktuelne epidemiološke situacije, manifestacija će biti sa manje zvanica. Biće to prilika da članice Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“ predstave sve aktivnosti u proteklom periodu, ali i da oni koji nisu imali priliku, degustiraju ovaj proizvod.

Iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi resornog ministarstva, napominju da će sajam „Dani kajmaka“ biti prodajnog karaktera, te stoga pozivaju da se podrže domaći poljoprivredni proizvođači jer je to jedini način da se izađe iz teške situacije izazvane pandemijom virusa korona.

Filter 2019