Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /latinica

Zatvor u Vojkovićima primio prve zatvorenike

Izvor: Srna

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, koji je svečano otvoren 22. jula u Vojkovićima, opština Istočna Ilidža, danas je primio prve zatvorenike i pritvorenike, nakon kadrovskog popunjavanja i završetka obuka za novozaposlene.

Dinamika premještanja zatvorenika u zatvor, iz bezbjednosnih razloga, biće vršena postepeno kako bi se zaposlenim, ali i zatvorenicima, omogućila adaptacija.

Prema planu zatvora, premještanje svih zatvorenika treba biti realizovano do kraja godine, saopšteno je iz Ministarstva pravde u Savjetu ministara.

U saopštenju je navedeno da, iako je pandemija virusa korona uveliko otežala rad upravnika i Ministarstva pravde na konačnom otvaranju zatvora, ova ustanova je danas zvanično puštena u funkciju.

Zatvor u Vojkovićima prostire se na 24.000 metara kvadratnih i ima 348 mjesta, od čega je 298 namijenjeno za osuđenike i 50 za pritvorenike.

Kamen temeljac za ovaj zatvor postavljen je 2006. godine, a prema sistematizaciji, u njemu će biti zaposleno oko 280 radnika.

Izgradnja je finansirana kreditom Razvojne banke Savjeta Evrope od 19,3 miliona evra, BiH je uložila 6,45 miliona evra, donacije EU iznose 9,15 miliona evra, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona evra, donacija Švedske je bila dva miliona evra, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Ukupna vrijednost iznosi blizu 40 miliona evra, a izgradnja i funkcionisanje zatvora u potpunosti su usklađeni sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik površine je 12 metara kvadratnih.

Filter 2019