Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /латиница

Затвор у Војковићима примио прве затворенике

Извор: Срна

Завод за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, који је свечано отворен 22. јула у Војковићима, општина Источна Илиџа, данас је примио прве затворенике и притворенике, након кадровског попуњавања и завршетка обука за новозапослене.

Динамика премјештања затвореника у затвор, из безбједносних разлога, биће вршена постепено како би се запосленим, али и затвореницима, омогућила адаптација.

Према плану затвора, премјештање свих затвореника треба бити реализовано до краја године, саопштено је из Министарства правде у Савјету министара.

У саопштењу је наведено да, иако је пандемија вируса корона увелико отежала рад управника и Министарства правде на коначном отварању затвора, ова установа је данас званично пуштена у функцију.

Затвор у Војковићима простире се на 24.000 метара квадратних и има 348 мјеста, од чега је 298 намијењено за осуђенике и 50 за притворенике.

Камен темељац за овај затвор постављен је 2006. године, а према систематизацији, у њему ће бити запослено око 280 радника.

Изградња је финансирана кредитом Развојне банке Савјета Европе од 19,3 милиона евра, БиХ је уложила 6,45 милиона евра, донације ЕУ износе 9,15 милиона евра, техничка помоћ Европске комисије 1,7 милиона евра, донација Шведске је била два милиона евра, а Влада САД дала је 1,1 милион долара за обуку затворског особља.

Укупна вриједност износи близу 40 милиона евра, а изградња и функционисање затвора у потпуности су усклађени са европским затворским правилима и стандардима.

Свака ћелија у којој ће бити смјештен по један затвореник површине је 12 метара квадратних.

Filter 2019