Mon. Sep 21, 2020
ћирилица /латиница

Србију питање власти у Црној Гори не интересује, већ само права и слободе српског народа

Извор: Недељник

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да се Србија и њен председник Александар Вучић ниједном нису умјешали у унутрашња питања Црне Горе.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио да су Вучић и актуелна политика Србије “показали врло проблематичне интенције” према Црној Гори и да од доношења Закона о слободи вјероисповести, од децембра, постоји јака медијско-политичка агресија из Београда, “од свих”.

“Није Вучић позивао грађане Црне Горе за кога да гласају, већ (премијер Албаније Еди) Рама и остали, а то онда, по Милу Ђукановићу, није мешање у унутрашње ствари”, казао је Дачић у писаној изјави.

Даћић је нагласио да Србију питање власти у Црној Гори не интересује, већ само права и слободе српског народа, кога у тој земљи има око 29 одсто, као и положај Српске православне цркве “чија имовина и светиње су били мета напада црногорске власти”.

“То је легитимно право Србије по свим међународним конвенцијама. А све са циљем да српски и црногорски народ живе у миру и братској слози као што су вековима живели”, додао је Дачић.

Оцјенио је да је “срамотно” да Ђукановић “напада Србију и Александра Вучића” за мјешање у унутрашње ствари Црне Горе, док се он “најдиректније умешао у унутрашње ствари Србије признавши Kосово”.

“Време је да Ђукановић престане да плаши Црну Гору наводним српским хегемонизмом, пропала је та тактика на изборима. Пре 30 година Мило Ђукановић је изјавио да се поноси српским пореклом и црногорском државношћу, да ли је лагао тада или лаже сада”, упитао је Дачић.

Дачић је упитао и зашто Ђукановићу “смета”, како је казао, “великосрпски троугао Београд, Бањалука и Подгорица”, а “не смета му, чак га и подржава, великоалбански четвороугао” – Тирана, Приштина, Скопље и Подгорица”.

“Свима је то изгледа јасно зашто”, нагласио је Дачић.

Filter 2019