Mon. Nov 23, 2020
ћирилица /латиница

ИСТОЧНО САРАЈЕВО: Усвојена одлука о ребалансу буџета

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас одлуку о ребалансу буџета за ову годину у износу од 11.377.454 KМ, што је у односу на првобитни план повећање за 93.023 KМ.

Саставни дио буџета су неутрошена намјенска средства из 2019. године по основу кредита од 1.003.935 KМ.

Одборници су усвојили и измјене одлуке о кредитном задужењу, па је од раније планирана 3.000.000 KМ, усвојено 2.500.000 KМ. За овај износ ће накнадно бити увећан ребалансирани буџет.

“Одлуком о кредитном задужењу опет смо омогућили нашим локалним заједницама да реализују инфраструктурне пројекте. То ће сигурно утицати на пословање грађевинских фирми, али и остале услуге. Сматрамо да ће највећи дио ових средстава остати на подручју Источног Сарајева што је наш допринос очувању привредне активности на подручју града”, рекао је новинарима предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Један од пројеката који ће бити финансиран из ових кредитних средстава је споменик посвећен жртвама НАТО бомбардовања Републике Српске.

Лучић је нагласио да са општинама и ресорним министарством настоје да коначно договоре локацију за споменик, те да је Градска управа спремна да са 50.000 KМ учествујемо у реализацији овог пројекта.

Он је истакао да град Источно Сарајево, за разлику од неких других локалних заједница, није много задужен, те да је до усвајања одлуке о новом кредиту од 2.500.000 KМ ниво задужености био девет одсто од редовних прихода.

“Са овим кредитним задужењем то је око 13 одсто и вјероватно ћемо опет бити у прилици да нашим општинама помогнемо у реализацији њихових инфраструктурних пројеката. Овдје се заиста гради и можемо бити задовољни како се општине труде да реализују своје инфраструктурне пројекте, а драго ми је што имамо прилику да помогнемо”, рекао је Лучић.

Говорећи о поласку ђеце у школу, Лучић је навео да је Градска управа планирала да евентуалне додатне трошкове превозницима који обављају превоз средњошколаца, надокнади из буџетских средстава.

“Имали смо двије смјене, а сада ћемо имати четири. Неопходно је да директори средњих школа доставе тачне податке о локацијама из којих дјеца путују, како бисмо и имали увид у то колико је финансијских средстава потребно”, рекао је Лучић.

Девет одборника опозиције, који су гласали против ребаланса градског буџета и измјена одлуке о кредитном задужењу, данас се нису обраћали новинарима.

На сједници су усвојене и информације о раду установа за културу, стању у области водоснабдијевања и канализационе инфраструктуре, те изградњи инфраструктурних објеката на подручју града.

Filter 2019