Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /latinica

Istočno Novo Sarajevo: 25 godina od bombardovanja Republike Srpske

Izvor: Srna

NATO bombardovanje Republike Srpske bombama sa osiromašenim uranijumom izvršeno prije četvrt vijeka sigurno je jedan od najvećih zločina nad Srbima poslije Drugog svjetskog rata, izjavio je Srni predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak.

“Bombardovanje je počelo rano ujutro 30. avgusta, a završeno je 14. septembra 1995. godine. Na teritoriji Republike Srpske stradalo je 46 vojnika, a ranjeno ih je 98, uključujući 50 civila, koji i danas osjećaju posljedice po svoje zdravlje”, rekao je Tuševljak.

Prema njegovim riječima, napadi su počeli po objektima u Istočnom Novom Sarajevu u 5.00 časova, a izvodili su ih pripadnici britanskih, francuskih i holandskih multinacionalnih snaga.

“Naravno, mi taj zločin nad našim, srpskim narodom, nikada nećemo i ne možemo da zaboravimo, kao ni višestruku materijalnu štetu. Opština Istočno Novo Sarajevo posebno je stradala u tim napadima, a ništa bolje nisu prošli ni opštine Pale, Hadžići i Ilijaš, kao i objekti na Jahorini i u Jahorinskom potoku. Uništeni su mnogobrojni objekti u kojima su bile smještene srpske izbjeglice koje su svoje utočište nakon progona iz federalnog Sarajeva našle u Istočnom Novom Sarajevu ili na Palama”, prisjetio se Tuševljak.

On je najavio da Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo priprema izgradnju jedinstvenog spomen-obilježja u čast svih žrtava NATO agresije na Republiku Srpsku i srpski narod.

U zločinačkom NATO bombardovanju Republike Srpske od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine ubijeno je više od 100 nedužnih civila.

Na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je 1.026 bombi, od kojih 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

NATO zločinci su u akciji pod nazivom “Namjerna sila” koristili radioaktivnu municiju sa osiromašenim uranijumom, uz objašnjenje da “ona treba Srbe u BiH da dovede za pregovarački sto”.

Filter 2019