Tue. Sep 22, 2020
ћирилица /латиница

Источно Ново Сарајево: 25 година од бомбардовања Републике Српске

Извор: Срна

НАТО бомбардовање Републике Српске бомбама са осиромашеним уранијумом извршено прије четврт вијека сигурно је један од највећих злочина над Србима послије Другог свјетског рата, изјавио је Срни предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак.

“Бомбардовање је почело рано ујутро 30. августа, а завршено је 14. септембра 1995. године. На територији Републике Српске страдало је 46 војника, а рањено их је 98, укључујући 50 цивила, који и данас осјећају посљедице по своје здравље”, рекао је Тушевљак.

Према његовим ријечима, напади су почели по објектима у Источном Новом Сарајеву у 5.00 часова, а изводили су их припадници британских, француских и холандских мултинационалних снага.

“Наравно, ми тај злочин над нашим, српским народом, никада нећемо и не можемо да заборавимо, као ни вишеструку материјалну штету. Општина Источно Ново Сарајево посебно је страдала у тим нападима, а ништа боље нису прошли ни општине Пале, Хаџићи и Илијаш, као и објекти на Јахорини и у Јахоринском потоку. Уништени су многобројни објекти у којима су биле смјештене српске избјеглице које су своје уточиште након прогона из федералног Сарајева нашле у Источном Новом Сарајеву или на Палама”, присјетио се Тушевљак.

Он је најавио да Борачка организација Источно Ново Сарајево припрема изградњу јединственог спомен-обиљежја у част свих жртава НАТО агресије на Републику Српску и српски народ.

У злочиначком НАТО бомбардовању Републике Српске од 30. августа до 14. септембра 1995. године убијено је више од 100 недужних цивила.

На положаје Војске Републике Српске НАТО авијација бацила је 1.026 бомби, од којих 708 вођених, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона.

НАТО злочинци су у акцији под називом “Намјерна сила” користили радиоактивну муницију са осиромашеним уранијумом, уз објашњење да “она треба Србе у БиХ да доведе за преговарачки сто”.

Filter 2019