Mon. Sep 21, 2020
ћирилица /latinica

DANIJELA MRDA: Školska godina počela bez problema

Izvor: SRNA

U većini škola na području Sarajevsko-romanijske, Donjopodrinjske i regiji Stare Hercegovine jutros je bez problema počela nova školska godina, izjavila je Srni predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Sarajevsko-romanijske regije Danijela Mrda.

Mrda je navela da su jedino, zbog saobraćajne nezgode na putu prema Miljevini, nastavnici stigli zaobilaznim putem sa malim kašnjenjem.

“Škole su u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske dobile svu potrebnu zaštitnu opremu, dezinfekciona sredstva, tako da smo mogli pripremiti prostor da spremno dočekamo učenike u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama”, naglasila je Mrda.

Navodeći da je ovo i za učenike i za nastavnike neobičan i pomalo zbunjujući početak školske godine, Mrda kaže da je dolaskom prvih učenika u školsko dvorište atmosfera i poštovanje mjera bila na visokom nivou, te izrazila nadu da će cijeli septembar proteći u skladu sa ovako lijepim početkom.

Ona je apelovala da roditelji vode računa o svojim kontaktima jer su oni prvi stub zaštite zdravlja đaka, dodajući da će škole sve učiniti da ispoštuju epidemiološke mjere i mogućnost zaraze svedu na minimum.

“U ovom periodu saradnja sa roditeljima je ključna. Jutros sam od kolega saznala, a i viđela da roditelji poštuju propisane mjere u svim osnovnim školama. Učenici sa maskicama koriste školsko dvorište i holove, a nema ni veće cirkulacije”, navela je Mrda.

Ona je dodala da su škole sačinile protokole o postupanju, te u svakoj školi postoje prostorije za izolaciju, što govori da su spremno dočekale 1. septembar.

Mrda, koja je i direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu, kaže da je prvo školsko jutro i u ovoj obrazovnoj ustanovi proteklo u najboljem redu.

“Ušla su četiri odjeljenja prvačića. Prihvatili su ih naši učitelji, a od načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiše Ćosića dobili su prikladne poklone i balone, koji se u ovoj školi tradicionalno poklanjaju. Vodili smo računa da im prvi kontakt sa školom bude što prijatniji, veseliji i ljepši. Mislim da smo u tome uspjeli”, istakla je Mrda.

Ona je naglasila da Osnovna škola “Sveti Sava” svake godine bilježi porast broja upisanih učenika, dodajući da u centralnoj školi imaju šest odjeljenja prvih razreda sa 140 prvačića i jedno kombinovano odjeljenje prvog i petog razreda u područnoj školi u Tilavi.

Filter 2019