Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /латиница

ДАНИЈЕЛА МРДА: Школска година почела без проблема

Извор: СРНА

У већини школа на подручју Сарајевско-романијске, Доњоподрињске и регији Старе Херцеговине јутрос је без проблема почела нова школска година, изјавила је Срни предсједник Актива директора основних школа Сарајевско-романијске регије Данијела Мрда.

Мрда је навела да су једино, због саобраћајне незгоде на путу према Миљевини, наставници стигли заобилазним путем са малим кашњењем.

“Школе су у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске добиле сву потребну заштитну опрему, дезинфекциона средства, тако да смо могли припремити простор да спремно дочекамо ученике у складу са прописаним епидемиолошким мјерама”, нагласила је Мрда.

Наводећи да је ово и за ученике и за наставнике необичан и помало збуњујући почетак школске године, Мрда каже да је доласком првих ученика у школско двориште атмосфера и поштовање мјера била на високом нивоу, те изразила наду да ће цијели септембар протећи у складу са овако лијепим почетком.

Она је апеловала да родитељи воде рачуна о својим контактима јер су они први стуб заштите здравља ђака, додајући да ће школе све учинити да испоштују епидемиолошке мјере и могућност заразе сведу на минимум.

“У овом периоду сарадња са родитељима је кључна. Јутрос сам од колега сазнала, а и виђела да родитељи поштују прописане мјере у свим основним школама. Ученици са маскицама користе школско двориште и холове, а нема ни веће циркулације”, навела је Мрда.

Она је додала да су школе сачиниле протоколе о поступању, те у свакој школи постоје просторије за изолацију, што говори да су спремно дочекале 1. септембар.

Мрда, која је и директор Основне школе “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву, каже да је прво школско јутро и у овој образовној установи протекло у најбољем реду.

“Ушла су четири одјељења првачића. Прихватили су их наши учитељи, а од начелника општине Источно Ново Сарајево Љубише Ћосића добили су прикладне поклоне и балоне, који се у овој школи традиционално поклањају. Водили смо рачуна да им први контакт са школом буде што пријатнији, веселији и љепши. Мислим да смо у томе успјели”, истакла је Мрда.

Она је нагласила да Основна школа “Свети Сава” сваке године биљежи пораст броја уписаних ученика, додајући да у централној школи имају шест одјељења првих разреда са 140 првачића и једно комбиновано одјељење првог и петог разреда у подручној школи у Тилави.

Filter 2019