Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

Шеранић: “Вакцинишем се против грипа, примићу и вакцину против короне”

Извор: srpskainfo.com

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, каже да је, што се тиче доступности вакцине против корона вируса, све оно што се, генерално, прати у свјетској јавности, везано и за нас.

Наглашава да се ова вакцина налази у трећој фази клиничких студија које представљају фазу испитивања вакцина на много већем броју становника.

– Након тога се добијају сертификати о квалитету и безбједности саме вакцине. Ниједна вакцина неће бити пуштена у употребу, док се не добију адекватни сертификати по том питању. То је став Свјетске здравствене организације и ми пратимо шта се на овом пољу дешава – истиче Шеранић за Српскаинфо.

Наглашава да се од 2004. године редовно вакцинише против грипа.

– То сам практиковао сваке године, и док сам радио као љекар у породичној медицини и након тога. Нема сумње, и ове године ћу да је примим. Примићу и вакцнину против корона вируса, ако буде доступна и ако буде препоручена за моју циљну групу – поручује Шеранић и додаје да је Српска заузела став да буде у реду чекања код свих од којих може да добије ту вакцину.

– Тако, тренутно радимо у два правца. Један је овај правaц о којем се већ говорило, а то је доступност руске вакцине на нашем тржишту, а други је правац који радимо са СЗО. Наредне седмице ћу имати састанак са колегама из СЗО који долазе из Копенхагена, а једна од тема ће, свакако, да буде доступност вакцине. Очекујем да ћемо и ми бити адекватно опскрбљени и да ћемо становништву пружити и овај вид заштите – наглашава Шеранић.

Filter 2019