Wed. Jan 20, 2021
ћирилица /латиница

Прва самостална изложба сликара Бора Божића

Аутор: ФИЛТЕР/ В.Ч.

Манифестација „Дани Душка Трифуновића“, која се четрнаести пут организује у Палама, отворена је првом самосталном изложбом нашег суграђанина Бора Божића.
Ова манифестације је први пут од свог настајања скраћена на један дан због новонастале ситуације пандемије вируса корона. Награду за животно дјело добио је Матија Бећковић који због актуелне ситуације, нажалост, није могао присуствовати додјели.

Боро Божић рекао је да је му је посебно драго што је имао част да наслика портрет Душка Трифуновића који је на централном мјесту поставке, што цијелој изложби даје још већу чар.

“Што се тиче мојих слика веома су различити мотиви, почевши од портрета па до разних врста апстракција и мртве природе. Техника коју највише примјењујем је уље на платну и акрил. Већину ових слика су људи наручили, док сам неке идеје и моделе ја сам насликао. За свакога има понешто и свако ће се пронаћи у некој од ових слика. Љепота је у оку посматрача, по сликама сам видио колико су заправо људи различити. За мене као умјетника аматера учествовати на оваквој манифестацији је велика част. Ова нам година ништа добро није донијела и сви смо се некако отуђили од друштва, тако да нам ове манифестације и дружење добро дођу да бар на тренутак заборавимо све што се око нас дешава. Са моје тачке гледишта ово је заиста добра прилика да се афирмишем и ја као умјетник“, додао је Божић.

Мирослав Симовић, директор Културног центра Пале појаснио је да ће сваке наредне године дио пред званични почетак “Дана Душка Трифуновића” посвећивати нашим неафирмисаним умјетницима.

“Тако ћемо им пружити помоћ и подршку као што смо данас то учинили Бору Божићу. Надам се да ће ово постати традиција и да ћемо сваке године то радити. Опет смо задовољили међународни карактер ове манифестације, дошли су многи писци из региона, нажалост Матија Бећковић није присутан а његову награду примиће његов пријатељ“, рекао је Симовић.

Filter 2019