Thu. Jan 21, 2021
ћирилица /латиница

КП “Водовод и канализација” – Важно обавјештење за потрошаче

Извор: КП “Водовод и канализација” А.Д. Источно Сарајево

Дана 15.09.2020 године планиран је прекид у водоснабдијевању већег дијела Општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа. Разлог је пресјецање цијеви Ø500 и доводног вода Ø200 за насеље Топлик, улице Карађорђева, Цара Душана, Цара Лазара и дио Николе Тесле.

Како је годинама уназад постојао проблем да при смањеном дотоку воде на Извориште Тилава поменуте улице прве остају без воде, тако се указала потреба да се изнађе трајно рјешење како би се унаприједила испорука воде и побољшао начин регулисања испоруке воде од Изворишта до крајних корисника.

Припремни радови почињу у сриједу (10.септембар) у смислу широког ископа на мјесту прикључења и кварова,а у петак и током викенда (11,12,13 септембар) припремиће се  ископна јама 4мx3м и осигурати стабилност јаме од подземних вода. У понедјељак се финализирију радови и у уторак 15.09.2020 почиње пресјецање цијеви Ø500 која иде директно са Филтера Тилава, што узрокује прекид у водоснабдијевању већег дијела Општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа. Разлози због чега је неопходно изводити поменуте радове су сљедеци:

Вод ЛЗ200 који снабдијева насеље Топлик, дио улице Николе Тесле, подручје улица Карађордјева, Ђуре Јакшића, Цара Душана и Цара Лазара је постављен на неповољном мјесту у вријеме кад је био мали број домаћинстава на овом подручју. Данас тај вод не мозе да задовољи потребе за потражњу воде јер је број потрошача драстично повећан, те је потребно урадити његово преспајање на другом мјесту на главни вод Ø500 на нижој локацији. Други и трећи  разлог за затварање воде су кварови на пресјечном вентилу ДН500 код „ИРЦЕ-а“ у улици Вука Караџића и квар на главном пресјечном вентилу ДН500 на Петиној земљи. Због обима и озбиљности кварова неопходно је потпуно затварање воде како би се санирали настали кварови. Четврти разлог је циљ да имамо ефикаснију контролу над водоводним системом, дакле  неопходна је уградња новог вентила који це се уградити на новом споју.

Разлози због којих до сада овај пројекат није реализован су ти што се ради о врло захтјевном послу и великом обиму радова који захтјевају да велики дио града мора остати без воде практично цијели дан. Такође, једна од отежавајућих околности је та што се оба главна цјевовода  налазе у приватном посједу и неопходно је било добити дозволе за прекопавање.

Насеља која ће имати прекид у  водоснабдијевању су: Топлик, Доњи Миљевићи и дио подручја до Лукавичког раскршћа, Добриња 1, Добриња 4, Крупац, Војковићи и дио насеља Которац.

Улице у насељу Которац које неће имати уредно водоснабдијевање су: Илиџанска од броја 1 до 67, Старине Новака дио, Улица Гаврила Принципа, и дио Светосавске улице која припада гравитационом воду.

Улице које неће имати уредно водоснабдијевање 15.9.2020. године су: Хиландарска од броја 16 до 42 и од 13 до 29, Спасовданска од броја 27 до 51, Дечанска на бројевима 7 и 9 и комплет улице Симе Милутиновића Сарајлије и Борише Старовића.

Планирани радови ће почети у 7:30х и уколико све буде по плану, већ око 20:00х се очекује поновно пуњење система водом и нормализација у водоснабдијевању. Молимо све потрошаче за разумијевање и стрпљење како би у будућности имали квалитетнију испоруку воде и лакшу контролу над водоводним системом

Filter 2019