Wed. Jan 20, 2021
ћирилица /латиница

Корона помјера и бирачка мјеста

Извор: Глас Српске

Локалне изборне комисије у Републици Српској увелико раде на припреми биралишта, а већ сада је извјесно да ће нека од њих на новембарским изборима бити измјештена на друге адресе због правила која су на снази у пандемији, укупног броја бирача, али и очекиваних временских услова.

У БиХ има више од 5.500 бирачких мјеста, а идући избори ће, како сада стоје ствари, бити другачији од ранијих, посебно због вируса корона и правила која ће надлежни у бирачким одборима морати да поштују на дан избора.

То су јуче за “Глас Српске” потврдили предсједници градских и општинских изборних комисија широм Српске, а појединци су нагласили да треба да буде поведено рачуна и о броју бирача на једном мјесту, јер не смије прећи 1.000, те имати у виду да у новембру, за разлику од октобра, када су до сада избори и одржавани, зна бити доста хладније.

Предсједница бањалучке Изборне комисије Нада Батинар нагласила је да су анализирали стање и број бирача на гласачким мјестима, а да за локације има времена. Помјерања ће, потврдила је, бити.

– Локације још нису приоритет. Сада имамо правила о томе колико бирача максимално може бити на бирачком мјесту и тиме се бавимо, и због стања у вези са вирусом корона, и због тога што их не смије бити више од 1.000. Ми смо урадили анализу и послали је ЦИК-у због даљих инструкција. Ту има доста сивих зона, а одговор још чекамо – истакла је Батинар.

Терен припремају и у Приједору те истичу да имају проблема, као и раније, на неким локацијама са организовањем избора.

– На неколико мјеста има више од 2.000 гласача. Они се даље дијеле на “А”, “Б” и “Ц2, а та бирачка мјеста морају имати једну локацију. С друге стране, лако је прописати инструкцију, али ће на терену бити проблема – истакао је предсједник приједорске комисије Жељко Шкондрић.

Да ће нека бирачка мјеста вјероватно морати бити измјештена на друге локације, јер не испуњавају услове у складу са мјерама заштите од вируса, најавила је предсједница комисије у Шамцу Вукосава Бабић, а исте проблеме имају и колеге у Дервенти.

– Морамо водити рачуна и да је новембар у питању. Три бирачка мјеста смо пребацили у једну основну школу, управо због гријања и простора да бисмо могли да поштујемо мјере – потврдио је први човјек дервентске изборне комисије Цвијо Аничић.

Промјена има и у Теслићу. Како су казали, два бирачка мјеста су пресељена на друге адресе, не због короне, већ због тога што су и раније била неусловна, а једно бирачко мјесто ће бити на новој локацији у Сокоцу, јер је простор у којем је било постављено раније издат у друге сврхе.

ЦИК је недавно објавио упутство о начину спровођења избора у условима епидемије, којим указује на то да морају бити поштоване постојеће епидемиолошке мјере. Дефинисана су правила на бирачком мјесту, правила дан прије избора и на дан избора, како ће бити контролисан ред на бирачком списку, како затворено бирачко мјесто и бројани гласови те које су дужности оних који спроводе изборе. Препоручљиво је да чланови одбора носе визире и комбинезоне за једнократну употребу, простор у којем се гласа мораће бити темељно чишћен и у редовним интервалима. Дан прије изборног дана треба дезинфиковати цјелокупан простор бирачког мјеста, а на дан избора провјетрити просторију, поставити отираче за дезинфекцију обуће, столове и столице на размак од 1,5 метара, поставити ознаке за кретање бирача уз напомену да на бирачком мјесту у једном тренутку може бити онолико бирача колико има кабина.

Filter 2019