Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /latinica

SOKOLAC: Otkriven mural sa likom Starine Novaka

Izor: SRNA

U Sokocu je danas otkriven mural sa likom Starine Novaka, legendarnog hajduka čija je životna priča utkana u istoriju gore Romanije, rekao je Srni privrednik iz Zvornika Milan Stanojević koji za oslikavanje murala izdvojio 1.000 KM.

SOKOLAC, 31. AVGUSTA /SRNA/ – Na Sokocu je danas otkriven mural sa likom Starine Novaka, legendarnog hajduka čija je životna priča utkana u istoriju gore Romanije.

Stanojević je danas zajedno sa prijateljem Milanom Jolovićem Legendom sa Sokoca svečano otkrio ovaj mural na novopostavljenoj fasadi Lamele na uglu ulica Radomira Neškovića i Gruje Novakovića.

Prema njegovim riječima, mural su oslikala dva “vrsna umjetnika” iz Beograda, uz odobrenje stanara Lamele.

Stanojević je naglasio da je mural sa likom Starine Novaka njegov i Jolovićev poklon građanima Sokoca, ističući da ovaj srpski junak predstavlja primjer “slobodara” kakvi se rađaju od pamtivijeka na Romaniji.

-Posebno mi je zadovoljstvo što sam učestvovao u ovom projektu u kome se na savremen način skreće pažnja i otima od zaborava ime i uloga hajduka koji je u vrijeme Otomanskog carstva na svoj način pružao otpor osvajaču i bio vojskovođa u vojsci vlaškog kneza Mihajla Hrabrog- naveo je Stanojević.

Starina Novak jedan je od pet najpoznatijih srpskih hajduka koji se su se, prema legendi, isticali u borbi za oslobađanje Balkana od okupacije Otomanskog carstva.

Filter 2019