Fri. Sep 18, 2020
ћирилица /латиница

СОКОЛАЦ: Откривен мурал са ликом Старине Новака

Изор: СРНА

У Сокоцу је данас откривен мурал са ликом Старине Новака, легендарног хајдука чија је животна прича уткана у историју горе Романије, рекао је Срни привредник из Зворника Милан Станојевић који за осликавање мурала издвојио 1.000 КМ.

СОКОЛАЦ, 31. АВГУСTА /СРНА/ – На Сокоцу је данас откривен мурал са ликом Старине Новака, легендарног хајдука чија је животна прича уткана у историју горе Романије.

Станојевић је данас заједно са пријатељем Миланом Јоловићем Легендом са Сокоца свечано открио овај мурал на новопостављеној фасади Ламеле на углу улица Радомира Нешковића и Грује Новаковића.

Према његовим ријечима, мурал су осликала два “врсна умјетника” из Београда, уз одобрење станара Ламеле.

Станојевић је нагласио да је мурал са ликом Старине Новака његов и Јоловићев поклон грађанима Сокоца, истичући да овај српски јунак представља примјер “слободара” какви се рађају од памтивијека на Романији.

-Посебно ми је задовољство што сам учествовао у овом пројекту у коме се на савремен начин скреће пажња и отима од заборава име и улога хајдука који је у вријеме Отоманског царства на свој начин пружао отпор освајачу и био војсковођа у војсци влашког кнеза Михајла Храброг- навео је Станојевић.

Старина Новак један је од пет најпознатијих српских хајдука који се су се, према легенди, истицали у борби за ослобађање Балкана од окупације Отоманског царства.

Filter 2019