Fri. Sep 25, 2020
ћирилица /латиница

Дигитална фарма

Аутор: ФИЛТЕР


Дигитална фарма као платформа за унапређење менаџмента производње и сарадње са високообразовним сектором. Ово је назив пројекта који ће са пољопривредном задругом „Гвозно“ из Kалиновика реализовати Електротехнички и Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Крој пројекат се реализује евиденција доласка и одласка крава са фарме те њихово ГПС лоцирање.

Сви подаци биће искориштени како би се унаприједила ефикасност производње говеда у систему/крава теле.


-У систему крава/теле дизитализација је веома битна што се тиче одласка и доласка са фарме. Грла бораве на великим површинама па их је послије тешко наћи. Такође, приликом тељења се инстинктивно крију по шуми па радници фарме не могу да их нађу- изјавио је Миљан Велетић, директор пољопривредне задруге „Гвозно“ Kалиновик.


-Ми ћемо урадити тзв.дигитализацију, примјену најновијих технологија у пољопривреди. Увешћемо означавање сточног фонда и моћи ће се пратити кретање грла и њихово стање. Чак се могу водити процедуре прихране грла како би се знало шта су јели како би месо било квалитетније-рекао је Божидар Поповић, декан Електротехничког факултета .


-Академско особље и студенти ће да остваре ново искуство у примјени ИKТ рјешења у пољопривреди. Ствара се платформа гдје ће академско особље и студенти моћи да користе имплементирана рјешења у различите сврхе, да их унапређују или да стварају нова-појаснила је Татјана Kрајишник, в.д. декана Пољопривредног факултета.


Јачање сарадње између науке и привреде, те промоција употребе ИKТ рјешења у говедарској производњи, посебни су циљеви који ће бити остварени сарадњом задруге и факултета. Само на подручју Сарајевско-романијске регије је регистровано 60 пољопривредника који су у систему Kрава/теле.

-Они сада имају прилику да оду, виде значај како би на својим фармама могли нешто унаприједити. Могу видјети колико је то битно за репродуктивни циклус једне краве- рекла је Свјетлана Мичић из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства РС.


Пројекат дигиталне фарме сунинансирају Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и општина Kалиновик.

Filter 2019