Mon. Sep 21, 2020
ћирилица /latinica

Na današnji dan prije 110 godina proglašena Kraljevina Crna Gora

Autor: Dušan Babac

Danas je Velika Gospojina. Na današnji dan prije tačno 110 godina proglašena je Kraljevina Crna Gora. Tako je pored jedne kraljevine u Srpskom Podunavlju stvorena i jedna u Srpskom Pomorju kao jedno još više jemstvo za opstanak i bolju budućnost Srpskoga Plemena. Istorija se ponavlja, posle omorine uvijek mora da padne, da osvježi.

Gospodo Narodni Poslanici!


Svjestan slavne uloge ovih naših strana u Istoriji Srpskoga Naroda za vrijeme moćnih Kraljeva i Gospodara negdašnje Zete, kolijevke slavnijeh Nemanjića; i svijestan docnije uloge naše Otadžbine, Ja odobravam predlog Narodne Skupštine, da se obnovi staro Kraljevsko dostojanstvo Mojoj državi: odobravam tim prije, što vidim u želji Predstavništva Moga dragoga naroda budnu svijest naše prošlosti; a narod koji ima lijepu prošlost i koji je prožet i oduševljen sviješću svoje prošlosti, taj narod može s pouzdanjem gledati u sve bolju i sjajniju budućnost.


Ta budna svijest dragoga Mi naroda, kao što je vodila njegove sinove po krvavim bojištima, tako je Mene pratila i potpomagala u mom radu za unutrašnji preporod Crne Gore; i Ja u ovom svečanom času, sa očinskim zadovoljstvom i ponosom priznajem, da je zasluga Moga naroda u istoj mjeri koliko i Moja, što je Crna Gora pod zaštitom Svemogućega Boga i bratske nam Rusije, zauzela mjesto među kulturnim državama.


Gospodo Narodni Poslanici!


Imajući narod tako sposoban za prosvjetu i državni život, tako gotov da uloži sve svoje sile za čast i ugled svoje Otadžbine, i tako odan Meni i Mome Domu, što je sve skupadoprinijelo značaju i ugledu, koji danas uživa crna Gora u svijetu, Ja primam Kraljevsko dostojanstvo, koje proširenoj Crnoj Gori pripada po istorijskom pravu i po njenim sopstvenim zaslugama, budući tvrdo ubijeđen, da će sve Velesile sa blagovoljenjem, pozdraviti pored jedne Kraljevine u Srpskom Podunavlju, ovu drugu u Srpskom Pomorju, kao jednu zalogu više za kulturni napredak i mir na ovoj granici između Istoka i Zapada, a Slovenstvo i svi Srbi kao jedno još više jemstvo za opstanak i bolju budućnost Srpskoga Plemena.


Neka Svemogući Bog blagoslovi ovo naše djelo!


Neka živi i sve više napreduje mila naša Otadžbina Crna Gora!

Filter 2019