Fri. Sep 25, 2020
ћирилица /латиница

Додик најавио вето на меморандум ЦИК-а и америчке агенције

Извор: Срна

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће покренути заштиту виталног ентитетског интереса у вези са потписивањем меморандума између Централне изборне комисије БиХ и америчке агенције за изборне процесе, јер то задире у суверенитет изборног процеса у БиХ.

– Тим меморандумом омогућава се овој америчкој агенцији да се у БиХ баве питањима бирачких спискова, те многим другим питањима са чим ја нисам сагласан, јер је то питање које задире у суверенитет изборног процеса, омогућава да странци улазе у тај процес и да га контролишу, имајући у виду да је предвиђено низ тачака у којима се они ангажују – нагласио је Додик.

Он је рекао да ће бити покренут витални ентитетски интерес јер је ријеч о осјетљивом питању, те истакао да ће тражити од политичких партија у Народној скупштини Републике Српске да доставе своје мишљење.

– Доставићу им тај меморандум и тражити да се се изјасне да ли су спремни да подрже заштиту виталног интереса – рекао је Додик новинарима након јучерашње сједнице Предсједништва, те додао да ако буде већине, он ће поренути витални национални интерес у року од 72 часа.

Према његовим ријечима, ако не буде политичке већине за покретање виталног ентитетског интереса, дугорочне посљедице тога ће тек видјети.

Додик је рекао да се овим меморандумом тој америчкој агенцији омогућава да се наводно бави сајбер безбједношћу изборног процеса, финансирањем политичких партија, бирачким списковима, што је, како је истакао, тешко прихватити.

Он је истакао да је на сједници Предсједништва подржао да се путем донације ЦИК-у помогне да врши едукацију младих људи у БиХ који први пут излазе на изборе.

– То је начин на који се могу прихватити донације, да то спроводе људи у БиХ, а не да се путем меморандума дозвољава страним агентурама да улазе у изборни процес и да га контролишу у БиХ – истакао је српски члан Предсједништва.

Filter 2019