Sat. Sep 26, 2020
ћирилица /latinica

DEJAN BOKONJIĆ: Brucoši iz Indije i Vijetnama učiće medicinu u Foči

Izvor: Glas Srpske

Brucoši iz Indije, Nepala i Vijetnama od oktobra će se za najhumaniji životni poziv spremati na Medicinskom fakultetu u Foči, koji prvi u Srpskoj uvodi studijski program medicina na engleskom jeziku.

Dekan tog fakulteta Dejan Bokonjić rekao je da je ovo veliki iskorak za Medicinski fakultet, te da je internacionalizacija visokoškolskih ustanova jedan od ciljeva Strategije visokog obrazovanja u Srpskoj.

– Licencirali smo studij medicine na engleskom jeziku, prvi u Srpskoj. Trajaće šest godina, kao i studij na srpskom jeziku. Predvidjeli smo ove godine upis 50 brucoša. Već godinu i po traju pregovori sa jednom agencijom koja će nam dovoditi studente iz inostranstva. Fokus je na studentima iz Indije, Vijetnama, Nepala, Bangladeša i Malezije – kazao je Bokonjić i dodao da je zainteresovanost velika, te da je uvjeren da će upisne kvote biti popunjene. Osim toga, naglasio je Bokonjić, za medicinu na engleskom zainteresovani su i kandidati iz Srpske i regiona.

– Napravili smo dobar program, a cijena godine je oko 6.000 maraka, što je za studij medicine na engleskom najjeftinije u regionu i Evropi. Nastavni kadar je obezbijeđen, predavanja će držati nekoliko profesora koji nastavu za medicinu na engleskom drže u Beogradu i Novom Sadu, a sa kojima već sarađujemo. Osim toga, i određen broj naših profesora koji su studirali u inostranstvu i govore engleski spremni su za taj izazov – poručio je Bokonjić. On je naglasio da je ovaj potez veoma značajan za stvaranje internacionalnog društva u Foči i korak naprijed ka razmjeni studenata i stvaranju mogućnosti da domaći studenti iz Foče stiču znanja u zemljama istočne Azije.

– Otvaranje fakulteta prema drugim tržištima jedan je od naših ciljeva. Prijemni ispit za ove kandidate biće održan onlajn 7. i 30. septembra. U svemu tome problem nam pravi virus korona, koji usporava i onemogućava organizaciju ispita i obezbjeđenje boravišnih dozvola, ali uspjećemo. S obzirom na situaciju, predvidjeli smo da za njih prvi semestar bude onlajn, a već u drugom nadam se da će studenti stići u Foču – istakao je Bokonjić i najavio da ovaj fakultet planira da licencira i studij stomatologije na engleskom jeziku i uvjeren je da će već od oktobra iduće godine u amfiteatrima u Foči studenti iz cijelog svijeta izučavati stomatologiju na engleskom jeziku.

Bokonjić kaže da je ove godine rekordan upis na Medicinskom fakultetu u Foči, te da je sa dosadašnjih 150 lista proširena na 210 upisanih brucoša, a interesovanje je i dalje najveće za studijski program medicina.

– Prvih 100 su sve odlikaši, tako da smo posebno zadovoljni ovogodišnjim kandidatima – istakao je Bokonjić.

Serološko testiranje

Dejan Bokonjić je kazao da ova visokoškolska ustanova uveliko privodi kraju pripreme za studiju serološkog testiranja koja će u septembru biti sprovedena u Srpskoj, a u kojoj, osim ovog, učestvuju i Medicinski fakultet iz Banjaluke i Institut za javno zdravstvo RS.

– Spremamo se sa ekspertima iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Plan je da studija obuhvati 2.500 učesnika, ali još pregovaramo sa SZO – rekao je Bokonjić.

Filter 2019