Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /latinica

Osnovna škola “Pale” prva škola u RS sa meteorološkom stanicom

Autor: FILTER/ V.Č

Od danas je u funkciji meteorološka stanica smještena u dvorištu OŠ “Pale”. Meteorološku stanicu su poklonili naši sunarodnici iz Čikaga, a firma “Meteos” iz Beograda učestvovala je u postavljanju i montiranju stanice.

Ova meteorološka stanica će biti uključena u rad Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

“Pale su konačno, nakon skoro 30 godina, dobile svoju meteorološku stanicu. Stanica je vrlo moderna i već danas je u funkciji. Koristiće svim građanima opštine Pale, kao i našim učenicima koji su u geografskoj i meteorološkoj sekciji. Želim da se zahvalim našim donatorima iz Čikaga i firmi ”Meteos” koji su poslali svoje ljude da postave stanicu. Meteorološki podaci će biti prikazani svakodnevno na šetalištu, tačnije ispred pošte. Meteorološka sekcija u našoj školi postoji već godinu dana i učenici će svakodnevno očitavati podatke, prognozirati vrijeme i biti naši mali meteorolozi”, rekao je Aleksandar Rajić, direktor OŠ ”Pale”

“Zahvaljujući donatorima iz Čikaga, to su naši ljudi sa ovih prostora, dobili smo tu meteorološku stanicu. Opština Pale je pomogla instalaciju stanice. Drago mi je što je stanica u dvorištu škole jer će djeca imati mogućnost da se bave time, a mi ćemo dobijati važne podatke. Stanica može da daje sve podatke osim visine snijega, ali sve ostalo poput vlažnosti vazduha, količina padavina, zagađenost će koristiti našim preduzećima kao i turističkoj organizaciji”, rekao je Boško Jugović, načelnik opštine Pale.

Filter 2019