Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /latinica

Izvještaj Policijske uprave Istočno Sarajevo za jul

Autor: FILTER/ V.Č
Izvor: PU Istočno Sarajevo

U toku jula 2020. godine na području Policijske uprave registrovano je 60 krivičnih djela ( za 13% više u odnosu na juli 2019. godine kada su registrovana 52 krivična djela), podnesenoje 50 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i prijavljeno je 51 lice ( od čega 15 povratnika)
Po oblastima radi se o 51 krivičnom djelu opšteg kriminaliteta, i po tri krivična djela u vezi sa opojnim drogama, privrednog kriminaliteta i protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Najviše krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta registrovano je u organizacionoj jedinici PS Sokolac, gdje je i ukupni koeficijent rasvijetljenosti 100.
Zatim slijedi PS Istočna Ilidža sa 10 krivičnih djela, potom PS Istočno Novo Sarajevo sa 9 krivičnih djela.
Značajni pokazatelji:

  • Registrovano je jedno KD Razbojništvo u Istočnom Novom Sarajevu
  • Nisu registrovana KD protiv života i tijela s većim stepenom društvene opasnosti
  • Nisu registrovana KD teška krađa motornog vozila

Registrovana su 3 krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga , a radi se o krivičnim djelima Neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga 10,2 grama opojne droge ”Spid” i 1 gram opojne droge marihuana kao i 18,45 grama opojne droge heroin.

Registrovana su 3 krivična djela Ugrožavanje javnog saobraćaja za šta su ponedesna tri izvještaja protiv tri lica. Ova djela su za posljedicu imala jedno smrtno stradalo lice, dva lakše i četiri teško povrijeđena lica.

Evidentirano je 36 narušavanja javnog reda i mira , za 9 % više u odnosu na jul prošle godine. Javni red i mir najviše je narušavan vrijeđanjem ( 15 slučajeva), a u uporednom mjesecu najčešći prekršaj bio je “Svađa,vika,nepristojno ponašanje,vriska”

Sankcionisano je 47 lica, protiv 11 lica podneseno je sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, dok su ostalim licima uručeni prekršajni nalozi. Najčešći uzrok narušavanja javnog reda i mira bio je međukomšijska i slična netrpeljivost.

Dogodilo se 36 saobraćajnih nezgoda, za 47% manje u odnosu na jul 2019. godine. Registrovano je 3,619 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, za 27% više u odnosu na jul 2019. godine. Za ove prekršaje sankcionisano je 3541 lice što je za 39% više u odnosu na uporedni mjesec prethodne godine.

Filter 2019