Fri. Sep 25, 2020
ћирилица /латиница

Број нових случајева заразе у САД мањи због већег коришћења маски, промјене у понашању су кључ

Извор: Недељник

Број Американаца којима је дијагностикован корона вирус опада и стручњаци кажу да је то највјероватније због већег коришћења маски, али и недовољног тестирања мада болест КОВИД-19 и даље односи скоро по 1.000 живота у САД сваког дана.

Око 43.000 нових случајева свакодневно се пријављује широм земље, што је ипак 21 одсто мање него почетком августа, показују подаци које је прикупио Универзитет Џонс Хопкинс. Мада САД, Индија и Бразил и даље имају највећи број нових случајева у свијету, тренд пада је охрабрујући.

Недовољно тестирање вјероватно прикрива пуни обим кризе, рекао је доктор Џонатан Kвик који води одговор на пандемију Фондације Рокефелер која је препоручила да се у САД до јесени тестира по четири милиона људи дневно.

Он је као жаришта епидемије са високим стопама позитивних резултата тестова издвојио државе Мисисипи, Тексас, Џорџију и Северну Дакоту.

Чак и са 43.000 нових случајева дневно, што је мање него прије мјесец дана, Сједињене Државе су далеко изнад броја током прољећа, када је нових случајева дневно било око 34.000, упозорио је Kвик.

Kорона вирус је заразио више од 5,7 милиона људи у САД и изазвао 178.000 смртних случајева. У свијету је умрло више од 810.000, а заражено 23,7 милиона људи.

Џефри Шаман, експерт за јавно здравље са Универзитета Kолумбија, рекао је да не вјерује да се значајно успорава ширење епидемије зато што су људи имуни.

Али сложио се да би промјене у понашању Американаца могле бити фактор, подсјетивши на утицај еболе у ​​Западној Африци прије неколико година: “Ебола је престала… јер је била толико застрашујућа, да су људи престали да додирују једни друге”.

Нешто слично може бити и сада, с корона вирусом, рекао је он.

Filter 2019