Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /латиница

За пребрзу вожњу и теже пијанство казне до 2.000 КМ

Извор: Независне новине

Казном од 1.000 до 2.000 КМ биће кажњен возач уколико се на путу у насељу креће брзином која је за више од 50 km/h већа од дозвољене.

Предвиђено је то Преднацртом закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима  (ЗОБС) у БиХ.

У том документу се, такође, наводи да ће исти износ казне бити написан и возачу или инструктору вожње док оспособљава кандидата у практичном управљању возилом, код којих се утврди количина алкохола у крви већа од 1,5 г/кг.

Од 1.000 до 2.000 КМ, буду ли предвиђене измјене усвојене, биће кажњен и власник односно носилац права располагања возилом који дозволи да његовим аутомобилом управља лице које на то нема право (нпр. нема возачку дозволу). Иста казна предвиђена је и за оног којег нађу за воланом прије стицања права на вожњу.

И то није све – ко у насељу буде возио више од 50 km/h изнад дозвољене брзине, како је планирано, уз новчану казну добиће и забрану вожње од шест до девет мјесеци, као и два казнена бода.

Идентична забрана те такође два казнена бода, предвиђени су и за оног ко вози иако има више од 1,5 г/кг алкохола у организму.

Уколико било ко од њих притом изазове удес, биће још папреније кажњен.

-За прекршај којим је изазвана саобраћајна незгода слиједи казна од 2.000 до 5.000 КМ, а возачу ће бити изречена и забрана управљања возилом у трајању од девет мјесеци- наводи се у овом документу.

Стручњаци с којима смо разговарали сматрају да је оправдано да се пооштре казне за возаче који дивљају у насељеним мјестима и возе упркос тешком пијанству.

Како додају, вожња у насељеном мјесту треба да подразумијева крајњи опрез због великог броја пјешака, бициклиста и низа осталих разглога.

-У насељеном мјесту постоји и 300 посто више вјероватноће да ће доћи до настанка саобраћајне незгоде. Ако ту не будемо имали ограничења брзине и појачали казне, имаћемо даље страдања. У стамбеним зонама нема ни говора да треба ићи брже од 50 km/h и ту треба пооштрити казне, али свакако и оставити толеранцију од десетак километара на сат. Прекорачење брзине за 100 одсто сматра се такозваном обијесном, безобзирном вожњом- рекао је за “Независне новине” Шевал Ковачевић, овлаштени судски вјештак за саобраћај БиХ.

Из Министарства комуникација и транспорта БиХ кажу да је објављен Преднацрт закона о измјенама и допунама Закона о основима безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, који је сачинило ово министарство.

Како додају, узимајући у обзир да је безбједност друмског саобраћаја у уској вези с облашћу саобраћаја, инфраструктуре, унутрашњих послова, здравства, образовања и низа других области, те да су ове области у надлежности ентитета и кантона у БиХ, формирана је Радна група, у коју су укључени представници надлежних органа, а која ће дефинисати приједлог закона о измјенама и допунама закона.

-Иницијатива Министарства, између осталог, јесте да се за одређене најтеже прекршаје повећа износ новчане казне (од 1.000 КМ до 2.000 КМ)- потврдили су за “Независне новине” из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Filter 2019