Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /latinica

Romanijski kajmak zvanično postao zaštitni znak BiH

Izvor: Dnevni avaz

Na maloj farmi koja se bavi preradom mliječnih proizvoda, Nada Maksimović već decenijama proizvodi tradicionalni kajmak koji se prodaje u BiH, ali i u čitavoj regiji. Ova delicija, poznata kao “romanijski kajmak” je nešto što se počinje mnogo više cijeniti od svega onoga što možemo naći na policama trgovina širom svijeta. Posebnost ovog kajmaka se krije u tajni koju čuva Nada Maksimović, a radi se o stvaranju dimljenog ukusa koji je zaštitni znak Bosne i Hercegovine.

Kada su svjetske korporacije uvidjele kvalitet romanijskog kajmaka, počela je ekspanzija fabričke proizvodnje ovog autentičnog proizvoda. Tada su mnogi proizvođači, među njima i Nada Maksimović, mislili da je to kraj njihove male manuelne i tradicionalne proizvodnje romanijskog kajmaka. Međutim, rješenje se pojavilo.

Autentifikacijom geografskog porijekla romanijskog kajmaka svi mali tradicionalni proizvođači su dobili zaštitu i mogućnost pristupa međunarodnom tržištu. Međunarodna finansijska korporacija (IFC) je podržala ovaj projekt.

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) je 2019. godine dala međunarodni certifikat geografskog porijekla romanijskom kajmaku. Sada je proizvod zaštićen u 29 zemalja svijeta, uključujući devet država članica Evropske unije. Upravo ovaj potez Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo otvorio je put malim bosanskohercegovačkim proizvođačima ka međunarodnom poslovanju.

Filter 2019