Fri. Sep 25, 2020
ћирилица /латиница

Романијски кајмак званично постао заштитни знак БиХ

Извор: Дневни аваз

На малој фарми која се бави прерадом млијечних производа, Нада Максимовић већ деценијама производи традиционални кајмак који се продаје у БиХ, али и у читавој регији. Ова делиција, позната као “романијски кајмак” је нешто што се почиње много више цијенити од свега онога што можемо наћи на полицама трговина широм свијета. Посебност овог кајмака се крије у тајни коју чува Нада Максимовић, а ради се о стварању димљеног укуса који је заштитни знак Босне и Херцеговине.

Када су свјетске корпорације увидјеле квалитет романијског кајмака, почела је експанзија фабричке производње овог аутентичног производа. Тада су многи произвођачи, међу њима и Нада Максимовић, мислили да је то крај њихове мале мануелне и традиционалне производње романијског кајмака. Међутим, рјешење се појавило.

Аутентификацијом географског поријекла романијског кајмака сви мали традиционални произвођачи су добили заштиту и могућност приступа међународном тржишту. Међународна финансијска корпорација (ИФЦ) је подржала овај пројект.

Свјетска организација за интелектуално власништво (WIPO) је 2019. године дала међународни цертификат географског поријекла романијском кајмаку. Сада је производ заштићен у 29 земаља свијета, укључујући девет држава чланица Европске уније. Управо овај потез Свјетске организације за интелектуално власништво отворио је пут малим босанскохерцеговачким произвођачима ка међународном пословању.

Filter 2019