Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /latinica

Kako su se razišli Milo Đukanović i Slobodan Milošević

Izvor: Nedeljnik

Više je teorija zašto je Milo Đukanović odlučio u drugoj polovini devedesetih da raskrsti sa Miloševićem. Jedni tvrde da je do toga došlo jer je na vrijeme shvatio da je Milošević prošlost, dok drugi tvrde da je sve rezultat sukoba zbog šverca cigareta. Suprotstavljen crnogorskom lobiju u ovom poslu bio je upravo Marko Milošević čiji je interes, navodno, a pisalo je to i u optužnici Specijalnog suda u Beogradu, štitila njegova majka Mirjana Marković.

Utemeljenje za ove dvije tvrdnje, poznavaoci prilika našli su u dvije Đukanovićeve izjave iz tog vremena. Jedna je poruka “suprugama da ostanu supruge”, a druga da je “Milošević čovjek prevaziđene političke misli”.

Na sve to, treba dodati da je na proljeće 1996. godine spriječio dolazak JUL-ovih kadrova na odgovorna mjesta u Crnoj Gori, naročito u crnogorskom ekonomskom sistemu, na šta je partija Mirjane Marković uzvratila prvim javnim optužbama o švercu cigareta, koje su osvanule u beogradskoj štampi.

U razgovoru za Nedeljnik, jedan uticajni crnogorski političar, dobar poznavalac lika i djela predsjednika Crne Gore, kaže da je Đukanović, kao i Amfilohije, napustio Miloševića kad je izgubio ratove.

“Amfilohije je prešao na pištaljku, a Đukanović na pragmatičniju stvar: saradnju sa Amerikancima”, kaže naš sagovornik.

Bez obzira na motiv, tek taj Đukanovićev potez jedan je od razloga što je on do danas ostao na vlasti u Crnoj Gori, smatra jedan od visokopozicioniranih državnih funkcionera Jugoslavije, sagovornik Nedeljnika koji je nezvanično podijelio svoja iskustva u radu sa njim.

Filter 2019