Sat. Sep 26, 2020
ћирилица /латиница

Kако су се разишли Мило Ђукановић и Слободан Милошевић

Извор: Недељник

Више је теорија зашто је Мило Ђукановић одлучио у другој половини деведесетих да раскрсти са Милошевићем. Једни тврде да је до тога дошло јер је на вријеме схватио да је Милошевић прошлост, док други тврде да је све резултат сукоба због шверца цигарета. Супротстављен црногорском лобију у овом послу био је управо Марко Милошевић чији је интерес, наводно, а писало је то и у оптужници Специјалног суда у Београду, штитила његова мајка Мирјана Марковић.

Утемељење за ове двије тврдње, познаваоци прилика нашли су у двије Ђукановићеве изјаве из тог времена. Једна је порука “супругама да остану супруге”, а друга да је “Милошевић човјек превазиђене политичке мисли”.

На све то, треба додати да је на прољеће 1996. године спријечио долазак ЈУЛ-ових кадрова на одговорна мјеста у Црној Гори, нарочито у црногорском економском систему, на шта је партија Мирјане Марковић узвратила првим јавним оптужбама о шверцу цигарета, које су освануле у београдској штампи.

У разговору за Недељник, један утицајни црногорски политичар, добар познавалац лика и дјела предсједника Црне Горе, каже да је Ђукановић, као и Амфилохије, напустио Милошевића кад је изгубио ратове.

“Амфилохије је прешао на пиштаљку, а Ђукановић на прагматичнију ствар: сарадњу са Американцима”, каже наш саговорник.

Без обзира на мотив, тек тај Ђукановићев потез један је од разлога што је он до данас остао на власти у Црној Гори, сматра један од високопозиционираних државних функционера Југославије, саговорник Недељника који је незванично подијелио своја искуства у раду са њим.

Filter 2019