Mon. Sep 28, 2020
ћирилица /латиница

Објављено упутство о примјени и нежељеним ефектима руске вакцине

Извор: Срна

Руски научни центар “Гамалеј” објавио је упутство о примјени своје вакцине “Спутњик 5”, прве на свијету регистроване вакцине против вируса корона.

У упутству се наводи да, прије примјене лијека, пацијента треба да прегледа љекар и да му се измјери температура, а затим да буде под љекарским надзором пола сата.

Они који су претрпјели акутне инфективне и неинфективне болести могу да примјењују лијек двије до четири недјеље након опоравка или ремисије, преноси портал “Спутњик”.

Са благим респираторним вирусним инфекцијама и акутним заразним болестима гастроинтестиналног тракта вакцинација је могућа након што се температура нормализује.

Вакцинација је контраиндикована код трудница и дојиља, као и ако постоји преосјетљивост на било коју компоненту, историја озбиљних алергијских реакција и акутне инфективне и неинфективне болести.

Вакцину треба примјењивати опрезно код хроничних болести јетре и бубрега, изражених поремећаја рада ендокриног система (шећерна болест), тешке болести хематопоетског система, епилепсије, можданог удара и других болести централног нервног система, као и код болести кардиоваскуларног система, примарне и секундарне имунодефицијенције, аутоимуних болести, те плућних болести, астме, као и код пацијената са дијабетесом и метаболичким синдромом, са алергијским реакцијама и екцемима.

Нежељени ефекти могу бити дрхтавица, повишена температура, главобоља и општа слабост.

Рјеђе се примјећују мучнина, диспепсија, смањени апетит и понекад повећање регионалних лимфних чворова.

Министарство здравља Русије регистровало је прошле седмице вакцину против вируса корона коју је развио Истраживачки центар “Гамалеј” у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције.

Директор Фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев саопштио је да је фонд добио пријаве из више од 20 земаља за куповину милијарде доза руске вакцине против вируса корона.

Он је навео да је Русија договорила производњу вакцине у пет земаља, а расположиви капацитети омогућују производњу 500 милиона доза годишње.

Директор центра “Гамалеј” Александар Гинцбург рекао је на брифингу поводом регистрације вакцине “Спутњик 5” да ова вакцина може да штити од вируса корона минимум двије године, а можда и дуже.

Filter 2019