Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /латиница

Шеф представништва РС у Русији: Српска тражи милион доза вакцине “Спутњик 5”

Извор: Глас Српске

Република Српска намјерава да набави милион комада руске вакцине против вируса корона “спутњик 5” која би већ до краја године требало да буде доступна становништву.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” шеф Представништва РС У Русији Душко Перовић, нагласивши да је у незваничним разговорима добио информацију да се вакцина разрађује у правцу да имунитет онога који је прими траје што дуже.

-Чекамо те резултате да видимо колико ће трајати имунитет, годину, двије или можда дуже – рекао је Перовић.

Најавили сте да би руска вакцина могла стићи у Српску до краја године. Који кораци су предузети?

ПЕРОВИЋ: У име Представништва упутио сам захтев на адресе три произвођача вакцине, један од њих је онај који је први саопштио да је разрадио вакцину. Разговарао сам сам са њиховим руководством и послао званичан захтев у име Републике Српске да смо заинтересовани да добијемо вакцину када она буде сертификована. Осим тога, и председник Владе РС Радован Вишковић послао је званичан допис преко Амбасаде Руске Федерације у БиХ. Премијер је рекао да би милион комада вакцине за почетак било довољно.

БиХ је и у овом случају подијељена. И док РС ишчекује руску вакцину, из ФБиХ стижу негодовања. Како то коментаришете?

ПЕРОВИЋ: Не могу да коментаришем ту ирационалну политику, не знам зашто су коментари негативни ако неко има неки добар производ, а поготово када је у питању здравље. Колико знам били су против и руских лекова. Они гледају на Русију као на неку средњовековну државу, а Русија у ствари има једну од највиших технологија. Институт у Новосибирску који је један од водећих у свету за имунологију направио је многе лекове. Имају производе по западним лиценцама који су много јефтинији него на Западу. Међутим ту је реч о лобирању тих људи који тамо вриште против руских лекова који су за око 30 одсто јефтинији од оних са запада, а по квалитету не одступају, можда су чак и бољи. Колико ће вакцина бити јефтинија то не знам, јер је реч о новом производу. То њихово негодовање је политика и нечији економски интереси

Како оцјењујете сарадњу Српске и Русије у вријеме пандемије?

ПЕРОВИЋ: Настављамо пројекте које смо започели, прије свега са “Гаспромом” у вези са изградњом гасовода и изградње постројења у Зворнику. Епидемија нас је много закочила али радимо колико можемо мејлом и телефонима. Трудимо се, а и руска страна би вољела да се коначно успоставе летови да наставимо пословање. Корона нам је везала руке, али идеје, намере и планови остају.

Шта је са привредном сарадњом?

ПЕРОВИЋ: Привредна сарадња је закочена нажалост због пандемије јер не можемо да путујемо и радимо како треба. У послу је најважнији економски интерес, два партнера и економски интерес за реализацију пројеката. Осим братске љубави Српске и Русије они су и те како заинтересовани за нашу привреду и то је веома добро.


Можемо ли у скоријој будућности очекивати посјету некога од руских званичника?

ПЕРОВИЋ: То не знам за сада, али знам да ће српски члан Председништва БиХ Милорад Додик посетити Русију на јесен. Тако је договорено, али све ће наравно зависити од епидемиолошке ситуације.

Filter 2019