Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /latinica

Glavne fotelje naciljale i manje stranke

Izvor: Glas Srpske

U najvećem broju lokalnih zajednica borba za mjesto načelnika ili gradonačelnika vodiće se između kandidata dva suprotstavljena bloka na republičkom nivou okupljena s jedne strane oko SNSD-a, a s druge oko SDS-a i PDP-a.

Ipak, svoje kandidate za čelne ljude u petnaestak opština i gradova imaće i neke druge stranke vladajuće koalicije, što će trku učiniti zanimljivijom i neizvjesnijom. DNS će imati svoje kandidate u 11 opština i to u Krupi na Uni, Srpcu, Bosanskom Petrovcu, Petrovcu/Driniću, Čelincu, Loparama, Istočnom Drvaru, Šekovićima, Sokocu, Čajniču i Ljubinju i u gradu Prijedoru.

Do sada je ozvaničeno da će načelničku funkciju kao kandidati ove stranke braniti prvi ljudi Krupe na Uni i Bosanskog Petrovca Mladen Kljajić i Dejan Prošić, kao i da će kandidati za čelnike svojih lokalnih zajednica biti Dragutin Rodić u Prijedoru, Saša Ilić u Srpcu, Željko Dubravac u Čelincu i Srećko Ilić u Loparama, dok imena preostalih kandidata još ne žele da otkrivaju.

Kandidati DEMOS-a ukrstiće koplja sa dojučerašnjim stranačkim kolegama iz DNS-a u Krupi na Uni, Petrovcu/Driniću, Šekovićima i Čajniču, a stranka Nedeljka Čubrilovića imaće svog kandidata i za načelnika Kotor Varoša. Za sada je poznato da će aktuelni načelnik Petrovca/Drinića Milan Grbić ponovo u trku, kao i da je kandidat za načelnika Kotor Varoša Nemanja Panić.

Socijalistička partija kandidovala je svoje kadrove za načelnike Krupe na Uni, Kotor Varoša, Pelagićeva i Modriče i za gradonačelnika Doboja. Odranije su javnosti poznata imena kandidata SP-a, a to su nekadašnji premijer Srpske i bivši načelnik Krupe na Uni Gojko Kličković, koji će pokušati da se vrati u načelničku fotelju bez koje je ostao 2016. godine, aktuelni savjetnik predsjednice Srpske za bezbjednost Slobodan Župljanin kandidat je za načelnika Kotor Varoša, poslanik SP-a u Narodnoj skupštini Risto Marić želi na čelo Modriče, aktuelni načelnik Pelagićeva Simo Stakić ponovo je kandidat Đokićevih socijalista za tu funkciju, a kandidat SP-a za gradonačelnika Doboja biće poslanik ove stranke i direktor Fonda za zaštitu životne sredine RS Srđan Todorović.

Kandidate za čelne ljude u četiri opštine i jednom gradu imaće i Ujedinjena Srpska i to u opštinama Stanari, Rudo, Čajniče i Osmaci i gradu Zvorniku, gdje je prije dva dana objelodanjeno da će kandidat biti predsjednik Kluba poslanika ove stranke u NSRS Kostadin Vasić. Najmlađa stranka vladajuće koalicije – SPS Gorana Selaka imaće svog kandidata samo za načelnika Teslića, a odranije je poznato da je to v.d. direktora Inspektorata RS Dragutin Škrebić.

Gužva u Istočnom Sarajevu

Najviše političkih subjekata prijavljenih za načelnike i gradonačelnike ima u Istočnom Sarajevu. Za učešće u trci za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, koji se prvi pu­t bira direktno, prijavilo se 11 manje poznatih političkih subjekata.

To su Narodna stranka “Radom za boljitak”, Radnička partija, Savez za novu politiku, Ekološka partija RS, Pokret “Volimo Srpsku”, Vaš pokret, SNS FBiH, Demokratski centar RS, Otadžbinska stranka i Demokratska stranka invalida BiH.

Filter 2019