Mon. Sep 28, 2020
ћирилица /латиница

Буџет општине Пале ребалансом увећан за око три милиона КМ

Извор: СРНА

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су на данашњој сједници нацрт ребаланса буџета општине за 2020. годину у износу од 17.614.000 KМ, што је за 2.624.000 KМ више од усвојеног плана буџета за ову годину.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да су данас на сједници донесене важне одлуке – подршка нацрту ребаланса буџета за 2020. годину, те одлука о додјели награда и признања поводом Дана и крсне славе општине Пале.

“Међу тим важним је и одлука о додјели 1.666 метара квадратних земљишта за изградњу Факултета физичке културе и спорта које се дођељује Универзитету у Источном Сарајеву, као и одлука о давању сагласности за плаћање ренте и за уређење грађевинског земљишта за предузеће Галенс инвест које гради хотел на Јахорини, вриједности од 150 милиона KМ“, истакао је Југовић и додао да ће у том хотелу бити запослено око 200 радника.

Он је захвалио Скупштини општине Пале која је донијела овако битне одлуке.

Југовић је најавио да ће у наредних десет дана почети радови на проширењу вртића “Бубамара”, те додао да би у наредних мјесец дана требало да се крене у прву фазу изградње топловодне мреже и котловнице изван центра.

Према његовим ријечима, општина Пале додијелиће подстицајна средства корисницима из области пољопривреде и предузетништва у износу од 200.000 KМ, док ће у наредних 15 дана бити расписан јавни позив за дођелу додатних 200.000 KМ за помоћ предузетницима у санацији посљедица изазваних пандемијом вируса корона.

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица рекао је да ће ове године бити додијеље три општинске награде: постхумно доктору Миодрагу Лазићу, који је дао велики допринос за Републику Српску, као и премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу и Ватрогасној јединици Источно Сарајево-одјељење Пале.

Одборник ПДП-а Владимир Лучић рекао је да су одборници ове партије имали низ примједаба на износ трошкова који се издвајају за личне дохотке, те да су увидом у структуру тих трошкова констатовали да је већина установа планирала запослење нових приправника.

“Ту се ради о запослењу приправника на период око три мјесеца и сматрамо да су то предизборна запослења. Ми не бисмо имали ништа против ако заиста постоји потреба за запослењем тих људи, јер наравно, они ако се запосле дају више тој установи него што ће јој произвести трошкова”, истиче Лучић.

Он додаје да је проценат извршења буџета у првих шест мјесеци био око 35 одсто, односно за готово милион KМ мањи приходи, што, према његовим ријечима, само по себи говори у каквој се ситуацији општина налази.

Filter 2019