Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /latinica

Policijska uprava Istočno Sarajevo – Apel građanima

Izvor: MUP RS

Policijska uprava Istočno Sarajevo upozorava građane da ne dijele svoje lične podatke i podatke bankovnih kartica nepoznatim osobama, posebno ne putem društvenih mreža.

Evidentirana je prijava o prevari putem društvene mreže „fejsbuk“, na način da izvršilac najvjerovatnije „hakuje“ profil određene osobe, te prijateljima sa profila, putem aplikacije „mesindžer“, šalje poruke u kojima traži pomoć na način da osobe fotografišu svoje bankovne kartice na koje će isti uplatiti novac, jer je njegova kartica blokirana.

Izvršilac na opisani način iskorištava pomoć prijatelja „hakovane“ osobe tražeći broj njihove kartice na koji će uplatiti novac, kojim će navodno platiti svoje račune, a nakon otklanjanja „greške“ na svojoj kartici isti prijateljima vratiti-uplatiti.

Nakon što osoba pošalje sve tražene podatke izvršilac iskorištava podatke sa kartica, na način da sa kartice skida sav novac i tako oštećuje osobu za određeni novčani iznos.

Još jednom apelujemo na građane, ako su imali ovakvih zahtjeva ili eventualno već bili oštećeni ovim vidom prevare, potrebno je da isto prijave u najbližu policijsku stanicu na području Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Filter 2019