Fri. Sep 25, 2020
ћирилица /latinica

Pomama za serološkim testiranjem antitijela

Izvor: Nezavisne novine

Od uvođenja serološkog testiranja antitijela na virus korona u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS urađeno je oko 100 testova, potvrdili su za “Nezavisne” u ovom zavodu.

Ovo testiranje je uvedeno u ponedjeljak, a njime se utvrđuju prisustva antitijela na trenutno aktivnu ili preležanu virusnu infekciju.

“U Zavodu vlada velika zainteresovanost građana RS za serološko testiranje. Oni navode različite razloge za potrebom ovakvog testiranja, a često se spominje potreba za rezultatima serološkog testiranja u svrhu putovanja u druge zemlje”, naveli su u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS.

Istakli su da zasad nije potrebno zakazivanje termina za serološko testiranje, a uzimanje uzoraka za testiranje vrši se radnim danima od sedam do 15 časova.

“Serološko testiranje na virus korona obavlja se i u više privatnih laboratorijskih ambulanti u RS”, naveli su u Zavodu.

Prema njihovim riječima, rezultati testiranja budu završeni u toku dana, zavisno od broja uzetih uzoraka.

“Testovi se izdaju do 19 časova istog dana u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS, gdje je i uzet uzorak za testiranje. Test se radi samo u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS Banjaluka. Uzorci se mogu dati i u drugim službama, ali se onda uzorak šalje u Banjaluku”, pojasnili su u ovoj ustanovi.

Ukupna cijena serološkog testiranja antitijela na virus korona koji obuhvata dvije analize iznosi 45 KM.

Za 24 časa u BiH koronom je zaraženo 222 ljudi, a od posljedica virusa pet osoba je umrlo.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS saopštili su da je za 24 sata u RS izvršeno testiranje 504 laboratorijska uzorka, od čega je na virus korona pozitivno 79 osoba.

Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo su saopštili da je u za 24 časa u FBiH testirano 1.059 laboratorijskih uzoraka, od čega su na virus korona pozitivne 143 osobe.

“Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima ili županijama u FBiH. Za 24 časa Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljena su tri smrtna slučaja. Preminuli su muškarac i žena iz Živinica, te žena iz Sarajeva”, stoji u saopštenju.

Kako navode neki federalni mediji, cijene komercijalnog testiranja na virus korona će nakon sniženja u RS uskoro biti snižene i u FBiH.

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH, prema nezvaničnim informacijama, zatražio je od Fonda zdravstvenog osiguranja da se revidiraju cijene testova. U FBiH komercijalno testiranje trenutno košta od 200 do 215 KM.

Filter 2019