Fri. Sep 25, 2020
ћирилица /латиница

Помама за серолошким тестирањем антитијела

Извор: Независне новине

Од увођења серолошког тестирања антитијела на вирус корона у Заводу за трансфузијску медицину РС урађено је око 100 тестова, потврдили су за “Независне” у овом заводу.

Ово тестирање је уведено у понедјељак, а њиме се утврђују присуства антитијела на тренутно активну или прележану вирусну инфекцију.

“У Заводу влада велика заинтересованост грађана РС за серолошко тестирање. Они наводе различите разлоге за потребом оваквог тестирања, а често се спомиње потреба за резултатима серолошког тестирања у сврху путовања у друге земље”, навели су у Заводу за трансфузијску медицину РС.

Истакли су да засад није потребно заказивање термина за серолошко тестирање, а узимање узорака за тестирање врши се радним данима од седам до 15 часова.

“Серолошко тестирање на вирус корона обавља се и у више приватних лабораторијских амбуланти у РС”, навели су у Заводу.

Према њиховим ријечима, резултати тестирања буду завршени у току дана, зависно од броја узетих узорака.

“Тестови се издају до 19 часова истог дана у Заводу за трансфузијску медицину РС, гдје је и узет узорак за тестирање. Тест се ради само у Заводу за трансфузијску медицину РС Бањалука. Узорци се могу дати и у другим службама, али се онда узорак шаље у Бањалуку”, појаснили су у овој установи.

Укупна цијена серолошког тестирања антитијела на вирус корона који обухвата двије анализе износи 45 KМ.

За 24 часа у БиХ короном је заражено 222 људи, а од посљедица вируса пет особа је умрло.

Из Института за јавно здравство РС саопштили су да је за 24 сата у РС извршено тестирање 504 лабораторијска узорка, од чега је на вирус корона позитивно 79 особа.

Из Федералног завода за јавно здравство су саопштили да је у за 24 часа у ФБиХ тестирано 1.059 лабораторијских узорака, од чега су на вирус корона позитивне 143 особе.

“Нови случајеви регистровани су у свим кантонима или жупанијама у ФБиХ. За 24 часа Заводу за јавно здравство ФБиХ пријављена су три смртна случаја. Преминули су мушкарац и жена из Живиница, те жена из Сарајева”, стоји у саопштењу.

Kако наводе неки федерални медији, цијене комерцијалног тестирања на вирус корона ће након снижења у РС ускоро бити снижене и у ФБиХ.

Вјекослав Мандић, министар здравства ФБиХ, према незваничним информацијама, затражио је од Фонда здравственог осигурања да се ревидирају цијене тестова. У ФБиХ комерцијално тестирање тренутно кошта од 200 до 215 KМ.

Filter 2019